Eiwit duidt mogelijk op pulmonale hypertensie

Array

Onderzoekers van het Universiteitsziekenhuis in Quebec hebben een verband gevonden tussen verhoging van het eiwit PIM-1 in het bloed en het optreden van pulmonale hypertensie. Zij presenteerden dit onderzoeksresultaat op het Canadian Cardiovascular Congress.

Volgens de onderzoekers is deze vondst mogelijk de eerste werkelijk effectieve doorbraak in de diagnose en behandeling van pulmonale hypertensie. Want voortbordurend op de vondst zou het eiwit PIM-1 (proto-oncogene serine/threonine-proteinekinase) kunnen dienen als marker voor diagnostiek en mogelijk ook als aangrijpingspunt van behandeling.

De onderzoekers onder leiding van Sébastien Bonnet analyseerden het eiwit in bloedmonsters van patienten met pulmonale hypertensie. Zij zagen dat naarmate het gehalte aan PIM-1 groter was, de pulmonale hypertensie ernstiger was. “Als PIM-1 licht verhoogd is, weten we dat er iets aan de hand is”, aldus Bonnet. En dat is belangrijk vanwege onderdiagnose van de zeldzame aandoening. De ziekte wordt doorgaans pas in een laat stadium wordt ontdekt wanneer de prognose slecht is.

Door activatie van het,  tegen te gaan via gentherapie konden de onderzoekers in experimenteel onderzoek de hypertensie keren. Daarmee zou gentherapie mogelijk een effectieve  behandeling kunnen zijn van een ziekte die tot nog toe niet te genezen is; huidige medicatie verbeterd slechts de kwaliteit van leven.

Bron: MedNet

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen