Loting voor geneeskunde afschaffen

Array

Loting voor de studie geneeskunde kan wel degelijk worden afgeschaft. Sterker nog, dat moet ook gebeuren, want geselecteerde studenten presteren beter, stelt prof. Axel Themmen van het Erasmus MC.

Bijna € 1 miljard
In de media woedt een discussie of de gewogen loting voor de studie geneeskunde en de numerus fixus kunnen worden afgeschaft. Dit zou onmogelijk zijn vanwege de hoge kosten: maximaal € 971 miljoen.

Kost amper geld

Prof. Axel Themmen: “Hier worden twee zaken door elkaar gehaald. Uitbreiding van het aantal studieplaatsen geneeskunde kost inderdaad geld en vergt extra capaciteit van de universiteiten. Dit staat los van afschaffing van de loting. Die heeft amper met kosten en capaciteit te maken.”

Veel ervaring
Het Erasmus MC heeft bijna tien jaar ervaring met decentraal toelaten, dus buiten de loting om. In Rotterdam studeren zowel ‘lotingstudenten’ als ‘selectiestudenten’.

Minder uitval
Uit onderzoek blijkt dat de geselecteerde studenten bijna drie keer minder vaak uitvallen dan ingelote studiegenoten. Ook zijn ze actiever. Ze doen veel vaker een extra studie en ze halen ook hogere cijfers bij de stages (coschappen) in het ziekenhuis. Vooral dat laatste wijst erop dat de beste studenten dankzij de selectie zijn binnengehaald, stelt Themmen. Stages zijn immers de aanloop tot het echte dokterswerk. Hij vindt: “Selecteren is om veel redenen beter dan gewogen loten.”

Vrijwilligerswerk

Rotterdam selecteert talent niet op vwo-rapportcijfers, die tellen al mee bij de loting, maar op eigenschappen: heeft de kandidaat zich onderscheiden door activiteiten in de laatste jaren op de middelbare school? Het idee achter deze selectiemethode is dat scholieren die goed presteren, bijvoorbeeld in sport of vrijwilligerswerk, deze motivatie ook opbrengen voor hun studie. Ook affiniteit met hulpverlening vergroot in Rotterdam de kans op toelating.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen