SUMMUM Magazine najaar 2010 verschenen

Array

SUMMUM Magazine is het blad voor externe relaties en medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. In de SUMMUM die deze week in de postbus, op de mat of op het bureau valt, onder meer de volgende onderwerpen.

Het Maastricht UMC+ bereidt zich voor op een verdere toename van het aantal vrouwen in de gezondheidszorg. Met specifieke coaching van vrouwelijk talent bijvoorbeeld. En diversiteitstrainingen gericht op de gewenste cultuuromslag. Uitgangspunt vormt het idee dat die diversiteit, ook in de top, leidt tot een betere zorg voor de patient.

Overgewicht
Maurice Frijns was één van de proefpersonen die door middel van de EndoBarrier de strijd aanging met zijn overgewicht. In een half jaar tijd lukte het hem om maar liefst 45 van zijn 195 kg kwijt te raken. Zijn eerder geplande maagverkleinings-operatie vindt hij nu dan ook niet meer nodig. “Het is nu eenvoudig om een dieet van 1500 calorieen te volgen.”

Europubhealth
De Maastrichtse vakgroep International Health is toegetreden tot het consortium van vooraanstaande buitenlandse universiteiten dat de internationale Europubhealth master aanbiedt. Deze leidt studenten op in het ontwerpen, plannen en onderzoeken van grootschalige gezondheidszorgprogramma’s.

Meten ín hersenen
Het besluit om wel of niet te opereren bij epilepsie is gebaseerd op een risico-analyse. Bij een aantal patienten is het dan noodzakelijk rechtstreeks op of in de hersenen de elektrische activiteit te registreren. Tot voor kort was het niet mogelijk in de hersenen te meten. Met intracerebrale registratie ofwel EEG kan dit wel. Het samenwerkingsverband Maastricht UMC+ en Epilepsiecentrum Kempenhaeghe is koploper in Nederland op dit gebied.

Slaapproblemen
Langdurige slaapproblemen komen bij verstandelijk gehandicapten drie tot vijf keer meer voor dan bij niet verstandelijk gehandicapten. ‘Normale’ slaapmiddelen werken niet of slecht. Melatonine – een geneesmiddel dat het slaap-waakritme reguleert – daarentegen wel. Bovendien heeft het een gunstig effect op gedragsproblemen overdag, zo blijkt uit onderzoek van promovendus en arts verstandelijk gehandicapten (AVG)drs. Wiebe Braam.

European Master in Neuroscience
Een innoverende, nieuwe tweejarige research master in de neurowetenschappen die wordt gedragen door acht Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten en die in Maastricht wordt gegeven. Dat is de European Master in Neuroscience (EMiN).

Plaques
Eke dag sterven in Nederland 65 mensen aan een hart- of herseninfarct. Ze worden veroorzaakt door het scheuren van plaques; vetophopinggen aan de binnenkant van de grote bloedvaten.Volgens prof.dr. Mat Daemen kan het aantal infarcten de komende jaren omlaag. De hoogleraar is expert in onderzoek naar plaques.

Ziektelast-meter chronisch zieke patienten
Om de ernst van hun ziekte vast te stellen, worden COPD-patienten nog altijd fysiologisch (lichamelijk) gemeten. Om ook te meten hoe patienten zelf hun ziekte ervaren ontwikkelen het Maastricht UMC+ en CIRO+ een zogeheten ziektelast-meter.

Pathologie
De uit Duitsland afkomstige prof.dr. Axel zur Hausen is het nieuwe hoofd van de vakgroep Pathologie. “De

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen