Vijf Veni-subsidies voor UMC Utrecht

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf recent gepromoveerde wetenschappers van het UMC Utrecht en één onderzoeker van het Hubrecht Institute een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met dat geld kunnen de onderzoekers drie jaar ideeen ontwikkelen en onderzoeken.

De onderzoekers krijgen het geld vanwege hun opvallende en originele talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. In totaal heeft NWO 40 miljoen euro aan Veni-subsidies toegekend aan 161 onderzoekers.

De Veni-subsidies:
Bot maken van kraakbeen
Dr. ir. D. (Debby) Gawlitta (v) 31-10-1979, UMCU – Orthopedie
Voor orthopedische behandelingen is veel bot nodig. Dit onderzoek kijkt naar een nieuwe manier om bot te maken uit beenmergstamcellen. Dit gebeurt door eerst kraakbeen te maken en dan pas bot, zoals bijvoorbeeld in de groeischijf gebeurt.

Plaatjesremmers – werken ze bij iedereen even goed?
Dr. ir. J.P. (Jacoba) Greving (v) 15-03-1977, Groningen, UMCU – Klinische Epidemiologie
Na een beroerte worden verschillende soorten plaatjesremmers voorgeschreven om de kans op een tweede beroerte te verkleinen. De onderzoekers gaan uitzoeken welke factoren bepalen wat de meest effectieve plaatjesremmer is voor een individuele patient.

Beter ziekte voorspellen – wat levert dat op?
Dr. ir. H. (Erik) Koffijberg (m) 10-09-1976, Heinenoord, UMCU – Julius Centrum
Klinische voorspelregels geven ons inzicht in (toekomstige) ziekte bij mensen. Nieuwe diagnostische tests kunnen daarbij leiden tot betere voorspelregels. Het is onduidelijk of verbeterde voorspellingen ook daadwerkelijk effectief en efficient leiden tot gezondheidswinst. Dit onderzoek ontwikkelt gereedschap waarmee de waarde van voorspelregels in de praktijk bepaald kan worden.

Hoe gebruiken patienten hun geneesmiddelen?
Dr. H. (Helga) Gardarsdottir (v) 12-08-1975, Reykjavik (IJsland), UMCU – Department of Clinical Pharmacy
Om de veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelen te onderzoeken, is het essentieel te weten hoe deze in de praktijk gebruikt worden. Het project ontwikkelt nieuwe methoden om dit met apotheekgegevens, patientgegevens en gegevens uit elektronische medicijnverpakkingen in kaart te brengen.

Het sociale brein
Dr. V. (Viviana) Trezza (v) 07-05-1979, Milaan (Italie), UMCU – Neurowetenschappen en Farmacologie
Sociale interacties vormen een onmisbaar onderdeel van ons gedrag. Bij de meeste psychiatrische ziektes is sociaal gedrag verstoord. De onderzoekster gaat bestuderen via welke processen in de hersenen normaal en afwijkend sociaal gedrag tot stand komt.

Hechting tussen cellen in het bloedvat
Dr. S. (Stephan) Huveneers (m) 13-01-1980, Purmerend, Hubrecht Instituut
Het maken van nieuwe bloedvaten is een belangrijk proces en betrokken bij ontstekingsziektes en kanker. De onderzoeker speurt naar eiwitten die de hechting tussen de bloedvatcellen regelen. Met geavanceerde microscopie wordt vervolgens de rol van deze eiwitten in beeld gebracht.

Kijk voor meer informatie op de website van de NWO

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen