Traumahelikopter bij kinderen in nood

Array

Het Helikopter Mobiel Medisch Team (H-MMT) is opgericht om de medische zorg voor patienten in nood buiten het ziekenhuis te verbeteren, en wordt ook wel de traumahelikopter genoemd. Al eerder is wetenschappelijk het nut aangetoond van het H-MMT als toevoeging aan de ambulancedienst. Nu is er voor het eerst in Nederland onderzoek gedaan naar de kinderen voor wie het H-MMT opgeroepen wordt.
Van 1 maart 2001 tot 1 januari 2008 is de Nijmeegse traumahelikopter 6749 keer opgeroepen. Bij 891 incidenten waren kinderen betrokken. Het feit dat 132 van deze kinderen binnen 24 uur zijn overleden, geeft aan hoe ernstig deze incidenten waren. Promovendus Bas Gerritse was zelf bij een deel van deze kinderen betrokken als behandelend arts in het veld. Deze 891 oproepen voor het H-MMT vormen de basis voor zijn promotieonderzoek.
Over deze kinderen stelde Gerritse in zijn proefschrift onder andere de volgende vragen: waardoor was het kind in nood gekomen? Welke medische handelingen zijn verricht door het mobiel medisch team? Waren deze handelingen nuttig, zinloos of schadelijk? Werden de handelingen correct en op het juiste moment toegepast? En hoe ging het verder met deze kinderen in vergelijking met andere kinderen met ernstige problemen?
Uit dit onderzoek blijkt dat de inzet van de traumahelikopter sterk afhankelijk is van de ambulanceregio waar het incident plaats vindt. Het H-MMT verricht vaak cruciale handelingen, die de overlevingskansen van de kinderen aanmerkelijk verbeteren. De handelingen worden veelal juist toegepast, maar er zijn ook specifieke verbeterpunten. Als arts heeft Gerritse een deel van de kinderen tot jaren na het incident nog gezien. Ze blijken een relatief matige kwaliteit van leven te hebben.
In dit proefschrift worden aanbevelingen gedaan om de medische zorg voor kinderen in nood buiten het ziekenhuis in Nederland te verbeteren.

Biografie
Bas Gerritse (Voorburg, 1963) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het UMC St Radboud. Gerritse werkte als anesthesioloog in het Radboud, maar ook in Suriname, Pakistan en Kenia. Sinds 2008 is hij werkzaam in het Amphia Ziekenhuis Breda, met als aandachtsgebied anesthesiologie bij hartoperaties.

Datum: vrijdag 12 november 2010
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: De heer drs. B.M. Gerritse
Promotors: De heer prof. dr. G.J. Scheffer
Copromotors: De heer dr. J.M.T. Draaisma
Titel promotie: Prehospital medical care in children by a Helicopter Emergency Medical Service. From incident to outcome

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen