KNMG en Julius Centrum trainen medisch specialisten in opleiding

Array

Lang geleden was een medisch specialist een vakman met een dokterskoffer, met daarin enige instrumenten ter ondersteuning van diagnostiek en behandeling. Tegenwoordig lijkt een specialist op een piloot in een cockpit, afhankelijk van apparatuur, andere bemanningsleden en de verkeersleiding. Niet voor niets komen bij kwaliteit en veiligheid van de zorg vaak voorbeelden uit de luchtvaart naar voren. Terecht krijgt een Arts in Opleiding tot Specialist (AIOS) vele uren onderwijs en training over het eigen professionele handelen.

Maar zoals een piloot niets van de grond krijgt zonder goede communicatie en samenwerking met andere cockpitleden en heldere boodschappen van en aan de verkeersleiding, zo behoeft een specialist kennis en vaardigheden om samen te werken met collega’s, andere professionals en de leiding. Vanaf 1 januari 2011 is in het kaderbesluit van het College Geneeskundige Specialismen vastgelegd dat AIOS verplicht zijn zich, naast de medisch inhoudelijke competenties, ook te bekwamen in onder andere leidinggevende competenties.

Bovenstaande overwegingen hebben de KNMG en het Julius Centrum ertoe gebracht om een cursus zorgmanagement te organiseren voor medisch specialisten in opleiding, die past binnen het genoemde kaderbesluit. De cursus loopt van woensdag 23 maart tot en met 16 november 2011 op het UMC Utrecht gedurende acht dagdelen van 16.00 tot 20.00 uur. Aan de orde komen kortweg gezegd acht thema’s:
1. Ontwikkelingen in de zorg
2. Ontwikkelingen in bekostiging van de zorg
3. Kwaliteit van zorg en de medisch specialist
4. De relatie van de medisch specialist met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis
5. Creatief onderhandelen met de zorgverzekeraar
6. Het functioneren van de maatschap
7. Verandermanagement en zorginnovatie en
8. Persoonlijke grenzen stellen tussen bijvoorbeeld werk en privé.

De colleges hebben per 4 uur (16.00 – 20.00 uur) de volgende formule:
1.Inleidingen door de cursusleiding dr. Henk van der Steeg en prof. dr. Guus Schrijvers;
2.Presentatie over het onderwerp van het college door twee deelnemers met intervisie en discussie; 3.Pauze met snack en netwerken;
4. Discussie in groepen of plenair met intervisie en tijdens enkele colleges vaardigheidstrainingen.

De cursus is gebaseerd op een overeenkomstige cursus die vier hele dagen duurt en plaatsvindt voor AIOS binnen het UMC Utrecht. Het overweldigende succes van deze cursus (gemiddeld rapportcijfer van cursisten 9,0) heeft de KNMG ertoe gebracht om samenwerking te zoeken met het Julius Centrum.  Kent u een medisch specialist in opleiding met interesse in organisatorische vaardigheden? Bent u zelf een AIOS? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl, klik door op ‘Masterclasses en cursussen’, lees de brochure, meld u aan en dompel u acht middagen in de wonderlijke wereld van bekostiging, kwaliteit en onderhandelingen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen