Nieuw Evidence Based Model beschikbaar voor chronische zorg

Array

Oudere patienten met meer dan één chronische aandoening en met complexe zorgbehoeften ontvangen vaak zorg die niet samenhangt, niet compleet is, ondoelmatig en niet-effectief is. Zij zouden zorg moeten krijgen volgens een model waarin vier processen centraal staan:

1. Een regelmatige, veelomvattende beoordeling van hun gezondheid
2. Samenhangende op evidentie gebaseerde zorg en monitoring
3. Bevordering van de competenties en betrokkenheid van mantelzorgers en
4. Coördinatie tussen de betrokken zorgverleners.

Tot dit model komen onderzoekers van de John Hopkins School of Public Health te Baltimore en van het Richland ziekenhuis in de stad Columbia, gelegen in de Amerikaanse staat South Carolina. Zij publiceerden hun model in het zeer breed verspreide Journal of the American Medical Association (JAMA) van 3 november. Hun zeer originele artikel start met een casus van een 77 jarige vrouw met hart- en vaatziekte, COPD en reuma. Op basis van deze casus voeren de onderzoekers via een pubmed een literatuurstudie over de periode 1 september 1999 tot 30 augustus 2010 uit naar de beste wijze van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Op basis daarvan komen zij tot bovengenoemde model, dat zij uitwerken in drie submodellen, waarin soms een huisarts en soms een geriater een centrale rol speelt. Zij spreken geen voorkeur uit voor één van de drie submodellen.

Graag beveel ik dit heldere artikel ter lezing aan.U vindt het op: Boult C. en GD Wieland, Comprehensive Primary Care for Older Patients with Multiple Chronic Conditions, Nobody Rushes You Through, JAMA, (3.11.2010, vol 304, pp 1936-1943). Tot zover dit bericht. Op dinsdag 11 januari 2011 start de vierde Masterclass Geïntegreerde Zorg voor chronisch zieken (voorheen Disease Management) van 12 colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00 uur in het UMC Utrecht. Als sterk punt van deze masterclass beschouwden eerdere deelnemers dat in de colleges zowel academische kennis als praktische ervaringen worden ingebracht en verbonden.

De masterclass staat onder leiding van ondergetekende en wordt gecoördineerd door Els M. de Bruijn, arts en Dr. Rob de Leeuw. Voor de inleidingen van de colleges worden vooraanstaande sprekers gevraagd met kennis en ervaring in onderzoek, beleidsontwikkeling en/of de praktijk in het werkveld van geïntegreerde zorg. Wilt u meedoen aan deze Masterclass? Wilt u uw eigen kennis opfrissen en deze delen met collega’s uit andere delen van het land? Wilt u kennis nemen van recente ontwikkelingen in de literatuur zoals over de hierboven genoemde zorg aan oudere chronische patienten met meer dan één aandoening? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl, klik door op ‘Masterclasses’ lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen