Langer thuis wonen met dementie

Array

Door eenvoudige aanpassingen aan een woning kunnen mensen met dementie twee tot drie drie jaar langer zelfstandig thuis wonen. Hiervoor is deze week een speciale website met tips gestart.

Bij dementie wordt zelfstandig thuis wonen vaak steeds moeilijker. Op deze website vindt u informatie over kleine en grote aanpassingen die u in huis kunt doen om het wonen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.

  • U vind er informatie en advies per ruimte in het huis
  • Bij ‘bestaande woning’ vindt u informatie en adviezen die niet specifiek aan één ruimte gebonden zijn.
  • Als u een nieuwbouwhuis hebt gekocht, kunt u in de ontwerpfase invloed uitoefenen op hoe de woning wordt ingedeeld. Bij ‘nieuwbouw’ vindt u informatie en adviezen hierover.

De nieuwe website www.thuiswonenmetdementie.nl biedt praktische informatie over woningaanpassingen voor mensen met dementie. Bouwkundige en technologische aanpassingen waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen. En oplossingen die bijdragen aan  het verbeteren van veiligheid en kwaliteit van leven: voor de persoon met dementie én voor zijn partner. Alle kennis die er op dit moment is over woningaanpassingen bij dementie staat op de site. De informatie is vooral bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, maar ook voor professionals bij gemeenten, woningcorporaties en in de bouw. De website is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht en Vilans in samenwerking met Alzheimer Nederland, en is vanaf 11 november online.

Woonomgeving aanpassen
Van de ruim 235.000 Nederlanders met dementie woont ongeveer 85% thuis.  Typerend voor dementie is dat de dementerende niet meer in staat is zich aan de omgeving aan te passen. Daarom is het van belang om de omgeving aan de dementerende aan te passen. Woningaanpassingen kunnen opname in een verpleeghuis voorkomen of uitstellen.

Overzichtelijke adviezen
Hogeschool Utrecht, Vilans en Alzheimer Nederland hebben in de loop der jaren allerlei praktische adviezen voor woningaanpassingen voor dementerende ouderen ontwikkeld. Vilans is een onafhankelijk kenniscentrum voor langdurende zorg. Samen met professionals uit het veld levert Vilans praktijkgerichte kennis die de langdurende zorg helpt verbeteren. Nienke Blijham, projectleider van Vilans: ”Op deze site zijn deze adviezen nu bijeengebracht en beschikbaar gemaakt. De adviezen zijn heel overzichtelijk ingedeeld: per ruimte in huis is er informatie over inrichting, apparatuur, verlichting en klimaat en bouwkundige aanpassingen. Bij de ontwikkeling van de site hebben we mensen met dementie en hun partners nauw betrokken.”

Comfortabel en veilig
De nieuwe website is een belangrijke aanvulling op de bestaande informatiebronnen en uniek in zijn opzet. Herman Post, hoofd Hulp & Informatie bij Alzheimer Nederland: “Het is ontzettend belangrijk dat deze informatie nu toegankelijk is. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het feit alles alleen te moeten uitzoeken en regelen. Comfortabel en veilig wonen, daar gaat het uiteindelijk om.”

Profiteren van kennis
Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht (HU) doet onderzoek naar technologische toepassingen in de woonomgeving, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en functioneren. Helianthe Kort, lector vraaggestuurde zorg: “Met deze website kunnen wij onze kennis over woningaanpassingen verspreiden onder  alle groepen die hier belang bij hebben. Het is belangrijk dat  patienten én professionals  profiteren van onze inzichten en de resultaten van ons onderzoek.”  De wetenschappelijke basis voor de inhoud van de website komt voor uit het proefschrift Ageing in Place The integrated Design of Housing Facilities for people with dementia van Joost van Hoof. Hij promoveerde deze week op deze studie naar dementie en wonen.

Andere informatie over dementie
Op deze website vindt u alleen informatie over aanpassingen die u in huis kunt doen als u of uw naaste dementie heeft. Voor andere informatie over dementie kunt u terecht op de website van Alzheimer Nederland.

Bruikbaarheid van de adviezen verschilt per persoon
Een advies dat voor de één prima werkt, werkt voor iemand anders misschien niet of zelfs averechts. Dat hangt onder meer af van de fase van de dementie en hoe u woont. U kunt zelf het best beoordelen wat voor u of uw naaste nuttige adviezen zijn om uit te proberen.

Met een goed binnenklimaat en juiste verlichting voelen vergeetachtige bewoners zich prettiger en zijn ze minder rusteloos en agressief. Dat blijkt uit onderzoek door Joost van Hoof die, in samenwerking met kenniscentrum Vilans, Hogeschool Utrecht en Alzheimer Nederland, een website met nuttige tips heeft geopend: www.thuiswonenmetdementie.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen