Nu zaterdag in Rondom10: Zorgen om de zorg

Array

De zorgpremies gaan komend jaar weer flink omhoog. Tot 2015 zal onze zorgverzekering zelfs met 25 procent stijgen. De stijging komt mede doordat we steeds ouder worden: we hebben steeds  langer en meer zorg nodig. Het aantal operaties groeit elk jaar.

Daarnaast zijn nieuwe behandelingen, door steeds hoogwaardiger medicijnen en apparatuur, ook nog eens duurder. De zorg kost ons jaarlijks al 60 miljard euro (tien procent van alles wat we in Nederland te besteden hebben). En met een beetje pech kan dat de komende jaren oplopen naar 90 miljard.

Voor de armere laag van de bevolking zal de verhoging financieel moeilijk op te brengen zijn. Hoe houden we het voor iedereen betaalbaar? De vraag is waar er moet worden gesneden. Waar leggen we de pijn? Moeten de rijken meer gaan betalen? Nu betaalt iedereen min of meer hetzelfde voor de zorgverzekering. Is dat wel eerlijk? Een minder breed pakket aanbieden is ook een optie. Zelf betalen voor de psychiater, de tandarts of de rollator. Of slechts eenmaal een nieuwe heup laten vergoeden. Wat halen we uit ons zorgpakket? Of moet het hele systeem op de schop en moeten we bijvoorbeeld weer terug naar het oude ziekenfondssysteem?

Bezuinigen en daarbij reorganiseren binnen de zorg wordt ook als een optie gezien. Er is veel kritiek op de hoge salarissen van bestuurders en specialisten en de geldverslindende bureaucratie. Er wordt flink gesneden in de zorg aan de kant van patient en personeel. Maar ondertussen verdienen bestuurders van zorgverzekeraars en ziekenhuizen vaak ruim boven de zogenaamde Balkenende-norm. Moet de burger daar voor bloeden? Hoe valt dat te rijmen?

Aan verhoging van de premies lijken we de komende jaren niet te ontkomen, maar wat moet er gebeuren om onze zorg nog betaalbaar te houden? En wie moeten daarvoor opdraaien?

Nu zaterdag, LIVE om 21.05 uur op Nederland 2 en live te volgen op www.rondom10.nl.

Twitter via #rondom10

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen