Leverontsteking verschijnt, vitamine A vetdruppel verdwijnt

Array

Leverontsteking verschijnt, vitamine A vetbol verdwijnt Door overmatig alcoholgebruik, leverontstekingen of andere leverschade raken bepaalde levercellen, zogenaamde leverstellaatcellen, hun vitamine A opslag kwijt. Tegelijkertijd neemt de opslag van omega-6-vetzuren in deze cellen toe. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Nicole Testerink aan de faculteit Diergeneeskunde. Normaal gesproken zitten leverstellaatcellen – de centrale opslagplaats van vitamine A in het lichaam – volgepakt met ‘lipid droplets’, bollen van een vetachtige substantie die vitamine A bevatten. Bij een leverbeschadiging raken deze cellen echter geactiveerd. Daarbij verdwijnen de vetbolletjes en gaan de cellen bindweefselstoffen produceren. In eerste instantie probeert de stellaatcel zo de leverbeschadiging te verhelpen, maar soms is de aanmaak van bindweefseleiwitten zo overvloedig dat het bindweefsel het gezonde weefsel overwoekert en de lever niet goed meer kan functioneren. Om meer inzicht te krijgen in de afbraak van de vitamine A-houdende vetbolletjes tijdens het activeringsproces en de rol van vitamine A hierin, heeft Nicole Testerink de stellaatcel in detail onderzocht. Het blijkt dat de talrijke vitamine A vetbolletjes al in een vroeg stadium opsplitsen, kleiner worden en zich naar de rand van de cel verplaatsen. Tijdens deze verplaatsing wordt de vitamine A-opslag afgebroken. Afbraakproducten van vitamine A zijn mogelijk betrokken bij de vorm- en functieveranderingen van de stellaatcel. Tegelijk met de afname van vitamine A neemt de opslag van bepaalde omega-6-vetzuren toe. Het is bekend dat deze vetzuren betrokken zijn bij ontstekingsreacties, maar wat hun rol is tijdens het activeringsproces van de leverstellaatcellen is nog onbekend. Zeker is dat er op lipidenniveau veel meer verandert dan altijd werd aangenomen.

09-12-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Nicole Testerink, Diergeneeskunde
Proefschrift: LIPIDS ON THE MOVE lipid metabolism in protein transport and hepatic stellate cell activation
Promotor 1: prof. dr. J.B. Helms
Copromotor 1: dr. A.B. Vaandrager

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen