Gunstige levensduur gaat in rook op

Array

De gemiddelde levensverwachting bij geboorte van de Nederlander was in de jaren vijftig van de vorige eeuw de hoogste ter wereld. In de jaren tachtig werd Nederland ingehaald door tal van andere landen. Thans heeft de Japanner de hoogste levensverwachting. Japanse mannen leven gemiddeld drie jaar langer dan de Nederlandse. Wie de levensverwachting corrigeert voor het effect van tabaksgebruik, maakt het verschil tussen Nederland en Japan kleiner. De Japanse levensverwachting wordt enkele maanden langer en die van Nederlandse mannen drie jaar. Dat betekent dat door de geringe reductie van het rookgedrag in de afgelopen decennia Nederland niet meer hoort tot de wereldtop van levensverwachtingen.

Woorden van deze strekking sprak de Leidse hoogleraar en internist-ouderengeneeskunde Rudy Westendorp op donderdag 11 november  in het Noordwijkse Beach Hotel. Hij deed dat op het TOPAZ symposium met de titel ‘Praktische veranderingen in de ouderengeneeskunde: over nieuwe inzichten, samenwerking en zorgpaden’. Aan dat congres namen 450 ouderenartsen, revalidatie-artsen en huisartsen deel. Tot zover dit bericht. In Nederland bestaat geen maatschappelijke  draagvlak om de gemiddelde levensduur weer te verlengen.

Want groot is de weerstand tegen een rookverbod in kleine café’s. Er bestaat ook geen politiek draagvlak daarvoor: de Tweede Kamer wees dezer dagen een voorstel af om het aantal verkooppunten voor tabak te reduceren. Guus Schrijvers,  die na de genoemde Westendorp sprak, gaf aan dat de geschiedenis leert dat preventie van infectieziekten en kindersterfte vanuit de medische beroepsgroepen werd aangejaagd en niet vanuit het parlement. Want dat vertegenwoordigt, nu en vroeger, de mening van het volk: dat wou vroeger geen hygiene tegen infectieziekten, geen consultatiebureaus tegen kindersterfte en dat wil nu door blijven roken. De Power Point presentatie bij de lezing van Schrijvers heet ‘Zorgpaden en het nieuwe bekostigingsysteem voor chronisch zieken’. U treft deze aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘publicaties’.

Guus Schrijvers

Noot redactie: Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen