Ook dit jaar loopt zorgpersoneel niet warm voor een griepprik

Array

Het personeel in Limburgse ziekenhuizen weigert massaal een griepprik. Dat blijkt uit onderzoek van L1. Bijna 80 procent van al het ziekenhuispersoneel laat zich niet inenten tegen de griep. Dat heeft grote risico’s omdat zij patienten kunnen besmetten met de ziekte. Die kunnen daar zelfs aan overlijden. De inenting tegen griep is voor ziekenhuispersoneel niet verplicht, maar wordt wel sterk geadviseerd vanuit de ziekenhuisleiding en de Gezondheidsraad. De minister vindt vaccinatie van gezondheidszorgpersoneel in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Gezondheidszorgpersoneel heeft geen sprake van duidelijk verhoogde ziektelast door griep, maar uit gerandomiseerd onderzoek is wel gebleken dat vaccinatie van gezondheidszorgpersoneel in verpleeg- en verzorgingshuizen de ziektelast bij patienten vermindert.1-4 In 2 onderzoeken verminderde een hogere vaccinatiegraad bij personeel de sterfte van patienten met ongeveer 40%.2,3, In een derde onderzoek vond men bij een hogere vaccinatiegraad onder personeel (35% ten opzichte van 5%) in 1 jaar een reductie van 5 sterfgevallen en 2 ziekenhuisopnames per 100 patienten.4 Naar verwachting geldt dit ook bij vaccinatie van personeel in ziekenhuizen. Personeel dat regelmatig en intensief contact heeft met patienten met een verhoogd risico heeft bovendien een bijzondere verantwoordelijkheid, vindt de commissie. Vaccinatie van patienten zelf biedt immers geen volledige bescherming.5 Een bijkomend belang is dat de continuïteit van adequate patientenzorg gewaarborgd wordt: vaccinatie van het gezondheidszorgpersoneel kan er immers ook voor zorgen dat het ziekteverzuim afneemt.3,6 Ook andere professionals in de gezondheidszorg hebben volgens de commissie een bijzondere verantwoordelijkheid als zij direct contact hebben met patienten met zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte in geval van griep. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen en thuiszorgmedewerkers. In de praktijk is het moeilijk om verschillende typen patientcontacten scherp te onderscheiden. Algemene vaccinatie is daarom organisatorisch beter haalbaar en leidt tot een hogere vaccinatiegraad dan selectieve vaccinatie. De commissie beveelt daarom aan om al het gezondheidszorgpersoneel met direct patientencontact in de cure en care sector tegen griep te vaccineren.

Ziekenhuizen:

Academisch Ziekenhuis Maastricht: Op dit moment bezig met vaccinatie van het personeel. Op 15 november waren 1220 van de 5100 medewerkers gevaccineerd. Dat is bijna 21 procent.
Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen: Dit ziekenhuis heeft al een inenting van het personeel gehad. Ruim 11 procent kwam opdagen. 268 van de 2409 werknemers kreeg een grieppik.
VieCuri Venlo-Venray: Dit ziekenhuis heeft ook al een grieppik gegeven aan de medewerkers. Ongeveer 500 van de 2900 personeelsleden liet een prik zetten. Dat is ruim 17 procent.
Sint Jans Gasthuis Weert: Heeft ook al de vaccinatieronde gehad. Ruim 17 procent kwam opdagen: 177 van de 1025 werknemers heeft een griepprik gehaald.
Laurentius Roermond: Vaccinatie is al gestart. Naar verwachting komt in totaal 300 tot 500 medewerkers van de 1700 opdagen. Dat is rond de 23 procent.
Atrium Medisch Centrum Heerlen: is maandag begonnen met het inenten van het personeel. Naar verwachting komt 30 tot 35 procent opdagen. Dat zijn ruim 1000 van de 2500 medewerkers.

  1. Potter J, Stott DJ, Roberts MA, Elder AG, O’Donnell B, Knight PV, et al. Influenza vaccination of health care workers in long-term-care hospitals reduces the mortality of elderly patients. J Infect Dis 1997;175:1-6.
  2. Carman WF, Elder AG, Wallace LA, McAulay K, Walker A, Murray GD, et al. Effects of influenza vaccination of health-care workers on mortality of elderly people in long-term care: a randomised controlled trial. Lancet 2000;355:93-7.
  3. Burls A, Jordan R, Barton P, Olowokure B, Wake B, Albon E. Vaccinating healthcare workers against influenza to protect the vulnerable-Is it a good use of healthcare resources? A systematic review of the evidence and an economic evaluation. Vaccine 2006;24:4212-21.
  4. Hayward AC, Harling R, Wetten S, Johnson AM, Munro S, Smedley J, et al. Effectiveness of an influenza vaccine programme for care home staff to prevent death, morbidity, and health service use among residents: cluster randomised controlled trial. BMJ 2006;333:1241-6.
  5. 1Jefferson T, Rivetti D, Rivetti A, Rudin M, Di Pietrantonj C, Demicheli V. Efficacy and effectiveness of influenza vaccines in elderly people: a systematic review. Lancet 2005;366:1165-74.
  6. Saxen H, Virtanen M. Randomized, placebo-controlled double blind study on the efficacy of influenza immunization on absenteeism of health care workers. Pediatr Infect Dis J 1999;18:779-83.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen