Logopedie behandeling op afstand en in groepen voortaan toegestaan

Array

Nieuwe prestaties logopedie per 1 januari 2011
Per 1 januari heeft de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) drie nieuwe prestaties logopedie afgegeven: internetzitting / telelogopedie, telefonische zitting en groepsbehandeling. De NVLF heeft deze prestaties aangevraagd met het oog op de innovatieve ontwikkelingen, zoals de opkomst van internet.
Prestatie voor een avond-, nacht- en weekendtoeslag en voor achterstandswijken zijn niet gehonoreerd. Volgens de NZa zijn deze prestaties voor beroepsgroepen die acute zorg moeten verlenen.

De nieuwe beleidsregel logopedie kunt u vinden op de website van de NZa .

Internetzitting/telelogopedie
Per 1 januari 2011 wordt de reguliere behandeling logopedie uitgebreid. Deze behandeling kan dan ook via breedbeeldverbinding/internet plaatsvinden.
Een behandeling via webcam of aanverwante technologische middelen kan een reguliere behandeling vervangen. Het face-to-face contact tijdens behandeling is geen noodzakelijke voorwaarde meer voor een behandeling. Het behandelen via een internetverbinding (breedbandverbinding) kan in specifieke gevallen voor de patient een meerwaarde hebben. Bijvoorbeeld als een patient moeilijk naar de praktijk kan komen. Dit betekent niet dat de reguliere behandeling zal verdwijnen. Er zullen behandelingen in de praktijk blijven plaatsvinden.

Omschrijving internetzitting/telelogopedie:
Onder een reguliere behandeling kan ook een internetzitting of telelogopedie worden verstaan. Telelogopedie is logopedische zorg aan de patient en/of aan een patientsysteem via een beeldverbinding. Een Internetzitting/Telelogopedie kan alleen in rekening gebracht worden indien aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

– er moet een behandelrelatie bestaan;
– de patient moet geïnformeerd zijn over het doel van deze manier van behandelen;
– de patient moet geïnformeerd zijn over de kosten die verbonden zijn aan de behandeling;
– de behandeling wordt bijgehouden in het patientendossier zoals bij een reguliere behandeling.

Telefonische zitting

Per 1 januari kan bij de patient een telefonische zitting in rekening gebracht worden. De telefonische zitting is een zitting waarbij de logopedische behandeling aan de patient door de behandelende logopedist door een telefonisch contact tot stand komt. Deze behandeling kan alleen in rekening gebracht worden indien aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

– er moet een behandelrelatie bestaan;
– de patient moet geïnformeerd zijn over het doel van deze manier van behandelen;
– de patient moet geïnformeerd zijn over de kosten die verbonden zijn aan de behandeling;
– de behandeling wordt bijgehouden in het patientendossier zoals bij een reguliere behandeling.
Het maximumtarief voor een telefonische zitting, is de helft van een reguliere behandeling.

Groepsbehandeling
De beperkende voorwaarden voor zowel de omschreven patientengroepen (afasie en spraakafzien) als de groepsgrootte (gemiddeld 6 patienten) zijn uit de prestatie groepsbehandeling gehaald om in groepsbehandeling meer varieteit mogelijk te maken. Ook de tijdslimiet (20 uur) is uit de beleidsregel gehaald.
Door de prestatie groepsbehandeling uit te breiden voor verschillende groepsgrootten wordt de mogelijkheid vergroot om een protocol voor een groepsbehandeling op te bouwen. Afhankelijk van de doelgroep wordt vastgesteld hoe lang de groepsbehandeling wordt in tijdbestek en in tijdsduur.

De volgende prestaties voor een groepszitting zijn nu mogelijk:
– groepszitting voor specifieke behandeling van twee personen
– groepszitting voor specifieke behandeling van drie personen
– groepszitting voor specifieke behandeling van vier personen
– groepszitting voor specifieke behandeling van vijf tot tien personen

Aangezien er bij groepsbehandeling sprake is van extra tijdsbeslag in verband met individuele voor- en nabehandeling en tevens van extra kosten, is er in dit tarief een toeslag van 50% verdisconteerd.

Bron: NVLF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen