Verdachte zorgfraude blijft in voorlopige hechtenis

Array

De raadkamer van de rechtbank te Lelystad heeft woensdag, 24 november 2010, de vordering gevangenhouding tegen de vrouw die verdacht wordt van zorgfraude behandeld. De officier van justitie heeft de voorlopige hechtenis voor 30 dagen gevorderd.

Voldoende gronden
De raadkamer heeft deze vordering toegewezen en de gevangenhouding bevolen voor de duur van 30 dagen. De raadkamer is van oordeel dat er nog steeds gronden aanwezig zijn voor voorlopige hechtenis. Het onderzoek is nog volop gaande en het is van belang dat de verdachte daarop geen invloed kan uitoefenen. Tevens geldt onverminderd het gevaar voor herhaling, de vrees dat de vrouw opnieuw vergelijkbare strafbare feiten zal plegen indien zij op vrije voeten zal zijn.
Schorsing voorlopige hechtenis afgewezen
De raadkamer heeft een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen. Het persoonlijke belang van de vrouw om weer naar huis te mogen weegt naar het oordeel van de raadkamer niet op tegen het belang als hierboven genoemd.

De vrouw werd verdacht van fraude en oplichting van bewoners die verbleven in de door haar onderneming geexploiteerde begeleid wonen panden. Het hoger beroep werd op woensdag 10 november 2010 door de raadkamer behandeld.

Gronden
De raadkamer was van oordeel dat er sprake is van gevaar voor herhaling van het plegen van strafbare feiten door de vrouw. Dragend voor dat oordeel is het feit dat de afgelopen jaren meerdere malen procedures zijn gevoerd voor de burgerlijke rechter en dat er meerdere malen door de vrouw in het kader daarvan geld is terugbetaald. Deze procedures hebben haar niet van het plegen van strafbare feiten weerhouden. Het plegen van de oplichting en fraude is dan ook stelselmatig te noemen.

De kans dat de vrouw opnieuw dergelijke feiten zal plegen acht de raadkamer voldoende aannemelijk.
Ook oordeelt de raadkamer dat het noodzakelijk is dat de vrouw in voorarrest blijft. De vrouw had voor de raadkamer gezegd zich verantwoordelijk te voelen voor de clienten en de onderneming. De raadkamer sluit niet uit dat verdachte contact zal zoeken met bewoners of personeelsleden en een zekere druk zal uitoefenen op deze mensen die nog een getuigenverklaring willen of moeten afleggen.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen