Nieuw soort ziekenhuisbacterie in opkomst

Array

Marieke de Regt onderzocht Enterococcus faecium, een bacterie die lange tijd werd gezien als een onschuldige darmbacterie. De laatste twintig jaar heeft een specifieke multi-resistente E. faecium variant (ARE) zich echter ontwikkeld tot een gevaarlijke ziekenhuisbacterie die resistent is tegen ampicilline en vele andere antibiotica.

De Regt concludeert dat op ziekenhuisafdelingen waar dragerschap met ARE veel voorkomt, ARE zich snel verspreidt van patient naar patient; dat ARE regelmatig opnieuw wordt geïntroduceerd in het ziekenhuis door heropname van dragers; dat de omgeving vaak besmet is met ARE; en dat dragers van ARE een aanzienlijk risico hebben om een infectie met ARE te ontwikkelen. Met name patienten waarbij het normale evenwicht van darmbacterieen (darmflora) is verstoord door het gebruik van antibiotica lopen het risico om drager te worden wanneer ze in contact komen met ARE, via een (her)opgenomen drager of besmette omgeving. Bij patienten die drager zijn van ARE, blijkt E. faecium in grote aantallen voor te komen in de darmen, waardoor de bacterie zich makkelijk via de huid en omgeving van deze patienten kan verspreiden naar andere patienten. Bij gezonde mensen buiten het ziekenhuis komt ARE echter nauwelijks voor.

Gezonde honden en katten blijken daarentegen wel regelmatig drager te zijn van ARE. Sommige van de ARE stammen die bij honden en katten zijn gevonden, lijken genetisch zeer sterk op de E. faecium ziekenhuisvariant. Dit suggereert dat er ooit uitwisseling heeft plaats gevonden tussen de E. faecium reservoirs in dieren en het ziekenhuis en dat honden en katten mogelijk ook vandaag de dag nog een sporadische bron vormen voor de verspreiding van ARE in het ziekenhuis.

16-12-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marieke de Regt, Geneeskunde
Proefschrift: Ampicillin-resistant Enterococcus faecium; Ecology, transmission dynamics and intervention strategies
Promotor 1: Prof. dr. M.J.M. Bonten
Copromotor 1: Dr. R.J.L. Willems

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen