Zes varianten van eerstelijns GGZ: alle zes goed

Array

Spreekuur draaien in een wijk voor clienten met lichte psychische problemen. Af en toe een workshop houden voor patienten met dezelfde problemen. Een groepstraining aanbieden van vijf bijeenkomsten in het omgaan met een psychische probleem. Dat is  het eerste scenario dat GGZ organisatie Indigo aanbiedt, bijvoorbeeld in de Haagse Schilderswijk. Indigo ontwikkelde vijf andere varianten die ook voor derden interessant zijn. Ik noem ze hieronder op met tussen haken projectnamen. Als u op die naam googelt, krijgt u vanzelf meer informatie.

De vijf andere varanten zijn: 2. Geïntegreerde eerstelijnszorg  (www.beweegjeleven.nl) 3. Community gerichte projecten (middelbare scholen in Gelderland) 4. Public health planning model (project Levenslust in Utrecht-Zuilen) 5. Communities that care (He buur, mag ik jou wat vragen te Middelburg) en 6. Communities Empowerment Model (Soep met Liefde in Rotterdam).

Op vrijdag 26 november organiseerde Indigo een studiedag in Amersfoort voor haar professionals. Zie ook elders op deze site. De organisatie had enkele experts uitgenodigd om reacties te geven op presentaties over de zes varianten en de genoemde praktijkvoorbeelden.

Guus Schrijvers was een van die experts. Hij kende Indigo niet goed maar hij was onder de indruk van de passie, creativiteit en innovatie bereidheid van de Indigo professionals en hun leidinggevenden. Hij heeft ervoor gepleit om elke variant te voorzien van een business case. Hierbij gaat het niet alleen om uitgaven, inkomsten, kwaliteit en substitutie van zorg. Maar ook om de gecreeerde meerwaarde voor het bevorderen van zelfstandigheid, levensgeluk en zingeving en bij het terugdringen van vereenzaming, criminaliteit en gevoelens van onveiligheid.

Verder heeft Schrijvers aangeboden te bemiddelen dat meer medische studenten bij Indigo onderzoek doen naar de effecten van de genoemde zes varianten. Lezer, studeert u geneeskunde (of ontmoet u medische studenten)? Wilt u een onderzoek doen over eerstelijns GGZ? Stuur dan een mail naar Schrijversop [email protected] Tot zover dit bericht.

Op dinsdag 11 januari 2011 start de vierde Masterclass Geïntegreerde Zorg voor chronisch zieken (voorheen Disease Management) van 12 colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00
uur in het UMC Utrecht. Daarin komt de relatie tussen geestelijk welbevinden en chronische aandoeningen uitvoerig aan de orde. Als sterk punt van deze masterclass beschouwden eerdere deelnemers dat in de colleges zowel academische kennis als praktische ervaringen worden ingebracht en verbonden. De masterclass staat onder leiding van prof.dr. Guus Schrijvers en wordt gecoördineerd door Els M. de Bruijn, arts en Dr. Rob de Leeuw.

Voor de inleidingen van de colleges worden vooraanstaande sprekers gevraagd met kennis en ervaring in onderzoek, beleidsontwikkeling en/of de praktijk in het werkveld van geïntegreerde (geeestelijke) zorg. Wilt u meedoen aan deze Masterclass? Wilt u zich opfrissen en deze delen met collegas uit andere delen van het land? Wilt u kennis nemen van recente ontwikkelingen in de literatuur zoals over de hier boven genoemde zorg aan patienten met psychische klachten? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl , klik door op Masterclasses lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen