Prijs voor pionier gehandicaptenzorg

Array

Prof. Heleen Evenhuis van het Erasmus MC is onderscheiden met de Hanna Oorthuysprijs. Evenhuis kreeg de prijs voor haar bijzondere inspanning ten bate van mensen met een verstandelijke handicap.

Inspanning

Prof. Evenhuis is hoogleraar Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten bij het Erasmus MC. Zij wordt in Nederland gezien als de ‘moeder’ van het specialisme Arts voor Verstandelijk Gehandicapten. De Hanna Oorthuysprijs 2010 is aan Evenhuis uitgereikt door de NVAVG.

Eerste hoogleraar
In 2000 is Evenhuis door het Erasmus MC aangesteld als de eerste hoogleraar voor verstandelijk gehandicapten ter wereld. Sindsdien heeft ze met wetenschappelijke publicaties haar stempel gedrukt op het vakgebied. Ook speelde ze een hoofdrol in de totstandkoming van de opleiding aan het Erasmus MC, de enige van Nederland.

Pleitbezorger

Prof. Evenhuis geldt als een invloedrijk pleitbezorger van mensen met een verstandelijke handicap. Volgens haar kan deze zorg in Nederland aanzienlijk beter. Omdat veel verstandelijk gehandicapten hun klachten niet kunnen verwoorden, blijven aandoeningen vaak onopgemerkt.

Oud met 50
Veelvoorkomende kwalen zijn slechthorendheid, slechtziendheid, opkomend maagzuur, slikklachten, obstipatie en gedragsproblemen. Met tijdige herkenning en behandeling kan de kwaliteit van leven en mogelijk ook de levensduur stijgen, meent Evenhuis: “In de geestelijke gezondheidszorg wordt gezegd dat deze mensen op hun 50ste oud zijn, maar dat hoeft helemaal niet als ze de juiste zorg ontvangen.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen