Zorgverzekeraar CZ moet website ‘beste borstkankerzorg’ aanpassen

Array

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft vandaag beslist dat zorgverzekeraar CZ haar website over ‘beste borstkankerzorg’ moet aanpassen, als het Slotervaart ziekenhuis die aanpassing wil. Dit is de uitkomst van een kort geding dat het Slotervaart ziekenhuis had aangespannen tegen CZ.

Volgens de rechtbank heeft CZ met de publicatie op haar website van de lijst van ziekenhuizen op het gebied van ‘beste borstkankerzorg’, onrechtmatig gehandeld jegens het Slotervaartziekenhuis. Dat ziekenhuis werd op de CZ-lijst ingedeeld in categorie 3: ‘kan beter’. CZ kreeg half oktober veel kritiek na het publiceren van de lijst met ziekenhuizen op de website waar de zorgverzekeraar vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer inkoopt.

CZ heeft bij het publiceren van die lijst volgens de rechter onvoldoende duidelijk gemaakt dat een ziekenhuis dat minder dan 150 borstkankeroperaties per jaar uitvoert, zoals het Slotervaart, ook al voldoet dat ziekenhuis aan alle andere kwaliteitsaspecten, nooit hoger kan scoren dan categorie “kan beter” en “kan beter” een negatieve connotatie oproept.

De onrechtmatigheid kan worden weggenomen, als CZ het kopje ‘kwaliteitskaders borstkankerzorg’ voorziet van een korte toelichting op dit punt, zodat op het eerste gezicht duidelijk is dat het aantal operaties doorslaggevend kan zijn.

CZ heeft op zichzelf wel de vrijheid om met ziekenhuizen al dan niet te contracteren en, zo oordeelde de rechter, ook om bepaalde eisen aan die ziekenhuizen te stellen. Ook het stellen van de zogenoemde “volumenorm” wordt op zichzelf niet onrechtmatig geacht, aangezien voldoende aannemelijk is dat een zeker verband bestaat tussen het verrichten van een minimum aantal operaties en de kwaliteit van een ziekenhuis, respectievelijk de chirurg.

Of dat minimum 150 moet zijn, of een ander aantal, daarover bestaat bij de deskundigen geen eensgezindheid, zo overwoog de rechter.

De vordering van het Slotervaart ziekenhuis om de hele publicatie te verwijderen en rectificaties te zenden naar diverse media voert te ver en is daarom afgewezen. CZ kan – als het Slotervaart daar om verzoekt – volstaan met de aanpassing.

Het Slotervaart ziekenhuis wilde dat CZ de lijst weghaalde en in de media rectificeerde. Volgens de rechtbank hoeft dat niet. Wel moet CZ op de website een korte toelichting geven waaruit blijkt dat het aantal operaties doorslaggevend is voor de beoordeling. Verder vindt de rechtbank dat de zorgverzekeraar zelf mag weten met welke ziekenhuizen ze wel of geen contract afsluit en welke eisen daaraan verbonden zijn.

De kosten van de procedure worden tussen partijen gecompenseerd.

LJ Nummer: BO5512

Bron: Rechtbank Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen