Meander Medisch Centrum start CVA-centrum

Array

Meander Medisch Centrum wil patienten met een beroerte de best mogelijke zorg bieden. Daarom werken de afdelingen Neurologie en Revalidatiegeneeskunde optimaal samen in een nieuw CVA-centrum. Zodra de behandeling voor de beroerte is gestart, maakt de patient een begin met revalideren. Ook de nazorg voor patienten en hun naasten is verbeterd.

“CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, een infarct of bloeding in de hersenen, beter bekend als een beroerte”, legt neuroloog Maarten van Gemert uit. “Een beroerte kan ernstige, blijvende gevolgen hebben, zoals verlamming, spraakproblemen en karakterverandering. Daarom is het belangrijk dat zowel de behandeling als de revalidatie zo snel mogelijk starten, vanaf het moment dat de patient is opgenomen op de verpleegafdeling.”

Verplegen met prikkels
Uit onderzoek blijkt dat patienten zich een groot gedeelte tijdens hun verblijf in het ziekenhuis vervelen. Terwijl het juist voor CVA-patienten belangrijk is dat zij zo veel mogelijk prikkels krijgen om beter te herstellen. Daarom is Meander Medisch Centrum in het CVA-centrum begonnen met revalidatiegericht verplegen. De ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten van Meander hebben oefeningen op maat vastgesteld, afgestemd op wat een patient op dat moment aankan. Zoals een appel schillen, een handfunctie-oefening of een loopje naar het dagverblijf. De neurologieverpleegkundigen voeren deze oefeningen met de patient uit.

Healing environment
De huiskamer op de verpleegafdeling Neurologie is zo ingericht dat deze een gunstige invloed heeft op het herstel van de patient. Dit heet ‘healing environment’. Neuroloog Van Gemert: “Naast sfeerelementen zoals kleuren, lampen en schilderijen, is deze ruimte optimaal ingericht voor therapeutische activiteiten. Er staat onder meer een in hoogte verstelbare tafel met oefenmateriaal, een Wii-computer waarop patienten kunnen oefenen en een computer met onder meer een programma voor spraakverbetering.”

Zes dagen per week
Een belangrijke verbetering in de kwaliteit van zorg is ook dat mensen met een beroerte nu zes dagen per week ergo- en fysiotherapie kunnen krijgen, ook op zaterdag. Van Gemert: “Patienten die op vrijdag een beroerte krijgen, kunnen nu dus sneller starten met revalideren. De fysiotherapeuten werken al op zaterdag. De ergotherapeuten starten daarmee per 1 januari 2011. Daarnaast bieden we patienten op maandag t/m vrijdag meer ergo-, fysiotherapie en logopedie aan.”

CVA-consulent
Om de nazorg aan patienten te verbeteren, is een CVA-consulent aangesteld, die patienten begeleidt op de polikliniek Neurologie. Zij maakt al kennis met de patient op de verpleegafdeling en twee weken na ontslag ziet ze de patient en zijn naasten terug op haar spreekuur om vragen te beantwoorden en problemen te bespreken. Zij let hierbij ook op factoren die opnieuw een beroerte kunnen veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, roken en een hoog cholesterol. Ook na die tijd kunnen patienten terecht, bijvoorbeeld met vragen over bijwerkingen van medicijnen. Bovendien zorgt zij voor een goede overdracht naar de huisarts, zodat die de zorg goed kan overnemen.

Meer informatie over het CVA-centrum is te vinden op www.meandermc.nl/CVA.

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen