Coach ‘De Afvallers’: ‘Iedereen met overgewicht recht op een coach’

Array

Iedereen met obesitas heeft net als in het tv-programma recht op een personal coach.  Dat vindt Yneke Vocking, vier seizoenen coach van het tv-programma De Afvallers van SBS6. Sinds de jaren tachtig is er een verdubbeling van het aantal mensen met overgewicht en obesitas, maar geen goed beleid om deze tendens te stoppen. Vocking is daarom een opleiding tot leefstijlcoach begonnen: de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Want coaching helpt, zo is gebleken.

Yneke Vocking: “Er is kritiek op het tv-programma De Afvallers omdat het vooral gericht is op (snel) gewichtsverlies. Maar achter de schermen kregen de mensen een goed en evenwichtig programma met gezonde voeding en veel beweging. Vooral de ervaring dat je als coach letterlijk en figuurlijk mee kunt kijken in de keuken van de mensen maakte deze begeleiding zinvol.”

Preventie en behandeling moet daarom niet gebeuren in het ziekenhuis of zorgcentrum maar bij de mensen thuis. Zeker wanneer kinderen obesitas ontwikkelen is een dergelijke gezin- of leefstijlcoach gewenst. Elk persoon of gezin heeft baat bij één aanspreekpunt zodat een vertrouwensrelatie kan worden opgebouwd.

Samen met de leefstijlcoach kan er dan een plan worden gemaakt waarin gewerkt wordt aan meer beweging en gewichtsverlies. Net zoals bij het TV-programma De Afvallers. Maar daarnaast moet er ook veel aandacht zijn voor het gedrag en moet de begeleiding niet na zes maanden stoppen. Alleen langdurige begeleiding heeft effect en voorkomt terugval. Deze gecombineerde aanpak door één leefstijlcoach werkt veel effectiever dan wanneer voeding, bewegen en gedrag niet gecombineerd worden aangepakt.

Er zijn echter veel leefstijlcoaches nodig om elk persoon of gezin met obesitas te kunnen begeleiden. Vocking is daarom een van de initiators van De Academie voor Leefstijl en Gezondheid, een eenjarige post-hbo opleiding die professionals uit de zorg, dietisten en bijvoorbeeld bewegingsdocenten opleidt tot leefstijlcoach. In de adviesraad zit o.a. prof. Jaap Seidell, voorzitter van Partnerschap Overgewicht Nederland, die ook pleit voor een gecombineerde leefstijlinterventie in de net gepubliceerde Zorgstandaard Obesitas.

N.B. In Nederland had in 2009 41% van de mannen en 30% van de vrouwen tussen de 18 en 70 jaar overgewicht, daarnaast was 11% van de mannen en 12% van de vrouwen obees. Dit is ruim een verdubbeling vergeleken met 1981.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen