KWF reikt KWO-prijzen uit

Array

6 mln euro voor tumorimmunologie en lange termijn gevolgen kankerbehandeling
Prof. dr. ir. Floor van Leeuwen (NKI-AVL), prof. dr. Kees Melief (LUMC) en prof. dr Carl Figdor (UMC St. Radboud) ontvangen dit jaar de KWO-prijzen van KWF Kankerbestrijding. Prof. Van Leeuwen gaat late behandeleffecten onderzoeken na chemo- en radiotherapie voor Hodgkin-lymfoom. Prof. Melief en prof. Figdor besteden hun KWO-prijs aan onderzoek naar mogelijkheden om het menselijk afweersysteem (immuunsysteem) te gebruiken om kanker te bestrijden. Het betreft kankeronderzoek met een breder perspectief voor alle kankerpatienten.

KWF Kankerbestrijding introduceerde de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs in 2007 om toponderzoekers in staat te stellen vijf tot zes jaar multidisciplinair onderzoek te verrichten naar kanker. De KWO-prijs – een geldbedrag van 2 miljoen euro per laureaat – is de bekroning voor internationaal gerenommeerde wetenschappers in de oncologie die een uitmuntend onderzoeksprogramma hebben ingediend op het gebied van kankeronderzoek.

Over de drie winnende KWO-prijzen
Prof. Van Leeuwen onderzoekt de neveneffecten van radiotherapie en chemotherapie voor Hodgkin-lymfoom. Hodgkin-lymfoom is een van de eerste vormen van kanker die al in de jaren ’60 van vorige eeuw met intensieve bestraling en chemo kon worden genezen. Helaas is gebleken dat zo’n intensieve behandeling soms schade aan gezonde organen toebrengt.

Met Van Leeuwens onderzoeksresultaten komt voor toekomstige kankerpatienten ‘behandeling op maat’ in zicht: een combinatietherapie met op de persoon aangepaste doses straling en chemo, die – volgens de dan gemaakte risicoprofielen – kans geeft op optimale genezingskansen van Hodgkin én de minste kans op allerlei complicaties in het latere leven.

Melief en Figdor krijgen elk 2 miljoen voor hun onderzoek naar het immuunsysteem als wapen in de strijd tegen kanker. Hun KWO-programma’s focussen op de dendritische cel, die als taak heeft vreemde indringers zoals virussen en bacterien vroeg op te merken en zo het immuunsysteem te alarmeren (tumorimmunologie). In experimentele patientenstudies is inmiddels aangetoond dat deze cellen de groei van een tumor een halt kunnen toeroepen. Tumorimmunologie kan in de toekomst gerichtere, minder schadelijke behandelingen opleveren om kankergezwellen op te ruimen of te voorkomen.

Recente artikelen