Genen voor schizofrenie, twee nieuwe kandidaten

Array

Schizofrenie is een complexe psychiatrische stoornis met een enorme impact op de betreffende persoon en de maatschappij. Gedacht wordt dat genetische factoren in combinatie met omgevingsfactoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van deze stoornis. Jessica van Schijndel vond twee genen die verband houden met schizofrenie. Een gen voor het kaliumkanaal-gebonden eiwit KCnIP1 komt meer tot expressie in het brein van de APO-SUS rat, die model staat voor schizofrenie. Stoornissen in de calcium- of kaliumkanalen (en dus in de signaaloverdracht tussen neuronen) zijn geassocieerd met schizofrenie. Verder bleek dat het TRKA-gen een polymorfisme bevat waardoor een bouwsteen en daardoor mogelijk de functie van het TRKA-eiwit verandert. TRKA is de receptor voor Nerve Growth Factor (NGF), een signaalstof die belangrijk is voor de groei en het onderhoud van neuronen. Verrassend genoeg bleek uit studies aan grote groepen schizofreniepatienten en controlegroepen dat dit polymorfisme in de ene groep patienten vaker voorkomt (en dus schadelijk lijkt te zijn) en in een andere groep juist minder vaak (dus beschermend) dan in de controlegroep.

Biografie
Jessica Elisabeth Lathouwers – van Schijndel (Heeswijk-Dinther, 1980) studeerde bioprocestechnologie aan de Wageningen Universiteit met als specialisatie cellulair-moleculair. Haar promotieonderzoek bij de Radboud Universiteit Nijmegen maakt onderdeel uit van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Centre for Neuroscience. Sinds februari 2009 is ze werkzaam als junior projectleider bij de afdeling Viral Bioprocess Technology & Support (BTS-V) van Intervet/Schering Plough Animal Health in Boxmeer.

Datum: vrijdag 17 december 2010
Tijd: 13:00
Locatie:Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promovendus: mevrouw ir. J.E. van Schijndel
Promotors:De heer prof. dr. G.J.M. Martens
Titel promotie: Towards candidate genes for schizophrenia: The APO-SUS/APO-UNSUS rat model and human association studies

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen