Maak de zorg thuis en in pgb-wooninitiatieven niet kapot!

Array

De plannen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS voor het persoonsgebonden budget (pgb) in 2011 en de jaren daarna, hebben desastreuze gevolgen voor de zorg thuis en in kleine wooninitiatieven. Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, roept de Tweede Kamer op om in het debat donderdag 15 december niet in te stemmen met deze plannen. Voor het debat zal Per Saldo politici en ambtenaren het boek Zo hebben we het goed thuis! Bezuinigingen op AWBZ: Kunnen mensen met grote zorgvraag straks nog wel thuis blijven wonen? uitreiken. Hierin 18 interviews met mensen die een grote zorgvraag hebben en door de plannen flink in de problemen zullen komen. Ook roept Per Saldo iedereen op om de petitie op http://redhetpgb.petities.nl te tekenen. Op donderdagochtend 9 december hadden al bijna 10.000 mensen dit gedaan.
De belangenvereniging voor mensen met een pgb  maakt zich ernstige zorgen. Zij vindt:
– dat thuis wonen of in een wooninitiatief met een pgb mogelijk moet blijven met een indicatie op maat;
– dat budgethouders met een korting van 3% en het mislopen van indexatie 2011 zwaar worden getroffen;
– dat een pgb voldoende budget moet bevatten om de benodigde zorg in te kopen.

Wat is er precies aan de hand?
Uit de pgb-brief van de staatssecretaris blijkt dat op 1 januari 2011 de nieuwe regeling pgb-zzp wordt ingevoerd. Deze regeling geldt voor mensen die een indicatie hebben voor opname in een instelling, maar thuis de zorg regelen met een pgb. Gevolg is dat voor deze mensen het pgb flink naar beneden keldert.  Een zorgzwaartepakket (zzp) is opgebouwd op onderdelen, waaronder tijdelijk verblijf. De maximale toeslag voor tijdelijk verblijf (10.608,- euro,  tarief 2010) wordt afgeschaft, maar er komt – en dat is nieuw – een toeslag hulp in de huishouding bij van 3.258,- euro. Ieder pgb-zzp gaat er hierdoor op jaarbasis 7.350,- euro op achteruit. Daarbovenop komt nog de maatregel die voor alle budgethouders geldt, namelijk 3% korting op jaarbasis.
De gevolgen van de indicatie in zzp’s zijn ernstig voor mensen die een zorgvraag hebben die boven de gemiddelde zorgvraag van een zzp uitgaat. De budgetgarantie van de afgelopen drie jaar zorgde ervoor dat ze een budget kregen dat paste bij hun persoonlijke hulpvraag. Dat budget wordt afgebouwd. Gevolg is dat er een gemiddelde achteruitgang is van 17.532,- euro. Dat is een gemiddelde achteruitgang van 42%. De oude indicatie in functies en klassen was goed afgestemd op de individuele hulpvraag, de nieuwe indicatiesystematiek in zorgzwaartepakketten is dat in het geheel niet. Per Saldo wil daar de Tweede Kamer en het kabinet uitdrukkelijk op wijzen. De zorg thuis en in wooninitiatieven valt op deze manier om. Dat moet worden voorkomen.
Met de plannen van de staatssecretaris zullen veel mensen met een pgb in de knel komen. Drie voorbeelden zijn de verhalen van Christel ’t Hart, Adriaan Aerts en Marja den Besten.
Christel ’t Hart is bang dat ze niet thuis kan blijven
De eigen regie, eigen leefstijl, het kunnen leven zoals ieder mens is voor Christel ’t Hart het mooiste van het pgb. Opname in een verpleeghuis is een schrikbeeld voor haar. “Het soort afwegingen wat je daar moet maken: je mag wel uit bed, als  je acht uur je plas op kan houden. Wil je vaker naar het toilet, dan mag je korter uit bed. Het is toch verschrikkelijk om dat soort discussies te moeten voeren. En het erge is: het is geen echte discussie. Zij stellen de regels, waar jij je bij neer te leggen hebt. Als ik naar een verpleeghuis zou moeten, dan hoeft het in principe voor mij niet meer.”
Marja den Besten gaat er in de toekomst fors op achteruit
“Omdat ik zo’n grote zorgvraag heb, heb ik een indicatie voor wonen in een instelling,” legt Marja den Besten uit. “Natuurlijk wil ik thuis blijven en daarvoor krijg ik een vast bedrag waar niet vanaf wordt geweken. Dat bedrag is echter veel lager dan waar ik tot nu toe een indicatie voor had. Voorlopig heb ik daar nu een budgetgarantie voor (hierdoor krijgt ze een hoger budget dan dat zij nu eigenlijk zou krijgen), maar hoe moet het als die in 2012 verdwijnt?” Met de invulling van de nieuwe maatregelen gaat Marja er nog meer opachteruit.

Bovendien vraagt zij zich af hoe zij nieuwe zorg, die voortkomt uit een verslechtering van haar gezondheid, moet bekostigen: “Ik heb nu een buiksonde en krijg vaker injecties toegediend. Die toename van verpleegkundige handelingen heb ik doorgegeven, maar het heeft geen enkele invloed op de hoogte van mijn pgb.”


Adriaan Aerts is bang dat hij in de toekomst geen grip houdt op zijn leven
Adriaan Aerts heeft grote bezwaren tegen het structureel inzetten van mantelzorg en is daarom blij met zijn pgb. “Natuurlijk kan ik een vriend vragen ergens mee naar toe te gaan, die vervolgens zegt dat hij dan eerst tot half twaalf gaat mountainbiken. Als ik op dat tijdstip ergens moet zijn, moet ik die afspraak verzetten. Het is passen en meten en je moet bijna op je knieen om te zorgen dat iemand je wegbrengt en weer ophaalt. Ik wil niet als een kind afgezet worden en dankjewel zeggen. Ik wil volwaardige vriendschappen, die niet verstoord worden omdat ik om een gunst moet vragen. Bij mijn afspraken word ik dan ook niet serieus genomen. Je voelt je dan zo klein, terwijl het nergens op slaat. Het is zuiver iets fysieks wat ik niet kan, toch word ik daardoor anders gezien.” Dit ongelijkwaardige gevoel kon Adriaan tot nu toe ondervangen doordat hij met zijn pgb zelf de regie had. “Nu dreig ik de regie kwijt te raken.” Hij ziet op tegen 2012, het jaar waarin de regelgeving sterk verandert. Hij is bang dan niet meer met een pgb te kunnen werken. “Verschrikkelijk als anderen bepalen wie jou helpt, dan ben ik echt terug bij af.”
Naast de verhalen van Christel ’t Hart, Adriaan Aerts en Marja den Besten staan er nog 15 verhalen uitgebreid opgetekend in het boek Zo hebben we het goed thuis! Bezuinigingen op AWBZ: Kunnen mensen met grote zorgvraag straks nog wel thuis blijven wonen? Een pdf van dit boek is te vinden op www.pgb.nl onder linkermenu: Nieuws over het pgb bij persberichten.

Bron: Per Saldo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen