NPCF wil onderzoek naar ‘onafhankelijke’ vergelijkingssites voor zorgverzekeringen

Array

De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek doet naar de onafhankelijkheid van vergelijkingssites voor (zorg-)verzekeringen. De patientenfederatie wil weten in hoeverre de informatie van deze websites misleidend is.

Gisteren maakte de NOS bekend dat zorgverzekeraars Achmea, Menzis en CZ stellen dat de verzekeringsvergelijkingssite Independer.nl niet onafhankelijk is. Ze zeggen dat verzekeraars die Independer geen provisie betalen, anders worden behandeld dan de verzekeraars die wel provisie betalen. De NPCF heeft inmiddels bij de unit Markttoezicht van de NZa het verzoek gedaan om deze signalen mee te nemen in de jaarlijkse marktscan.
Vergelijkingssites zoals Independer hebben een commerciele samenwerking met een aantal verzekeraars. Deze verzekeraars betalen per nieuwe verzekerde een provisie aan de vergelijkingssites. Het vermoeden bestaat dat producten van verzekeraars die geen contract hebben, anders of minder vaak verschijnen in de suggesties voor ‘beste deals’. Independer toont naast zo’n top-3 ook een complete lijst van verzekeringen. De sitebezoeker ziet dat daarin soms verzekeringen beter scoren dan de top-3, maar dat die toch niet in de top-3 van beste deals belanden.

De NPCF wil dat de NZa onderzoekt in hoeverre deze manier van informeren misleidend is. De NPCF wil voorkomen dat sites die zich presenteren als onafhankelijk, andere informatie geven dan vergelijkingssites die geen commerciele samenwerking hebben met zorgverzekeraars.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen