De rol van context in bewuste visuele waarneming

Array

Chris Klink bestudeerde voor zijn promotieonderzoek de invloed van context op bewuste visuele waarneming.
Het brein heeft een flinke puzzel op te lossen bij het omzetten van lichtpatronen op het netvlies naar bewuste visuele perceptie. De hersencellen die de binnenkomende informatie als eerste verwerken ‘zien’ elk maar een klein deel van ‘the big picture’. Om hier vervolgens weer een coherent globaal beeld van te bouwen blijkt het brein veelvuldig gebruik te maken van contextuele informatie. Enkele neurale mechanismen die hieraan ten grondslag liggen worden onderzocht en beschreven in dit proefschrift.

Klink toont in het proefschrift onder meer aan dat lokale netwerken van hersencellen zich reorganiseren in reactie op de recent getoonde beelden. Naast temporele informatie gebruikt het brein ook spatiele en crossmodale informatie om visuele percepten te construeren. Het doet dit echter alleen onder specifieke omstandigheden, die theoretisch terug te voeren zijn op eenvoudige evolutionaire principes. Voor allerlei toepassingen is het van groot belang om dergelijk neurale mechanismen van bewuste visuele waarneming te leren begrijpen. Zowel voor het behandelen van waarnemingsstoornissen als voor het ontwikkelen van efficiente interfaces is het bijzonder nuttig te weten welke informatie in het brein op wat voor manier gebruikt wordt om ons te laten zien wat we zien.

12-01-2011, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Chris Klink, Biologie
Proefschrift: Neural mechanisms of context-driven conscious visual perception
Promotor 1: Prof. dr. R.J.A. van Wezel
Promotor 2: Prof. dr. A.V. van den Berg
Copromotor 1: Dr. ir. M.J.M. Lankheet
Copromotor 2: Dr. R. van Ee

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen