Pfizer trekt Thelin terug van de markt

Array

Pfizer heeft het Europese geneesmiddelen agentschap (EMA) geïnformeerd over hun vrijwillige beslissing om Thelin wereldwijd van de markt te halen. Dit doet Pfizer omdat er nieuwe informatie is over twee gevallen van leverbeschadiging met fatale afloop. Pfizer heeft ook besloten om alle klinische onderzoeken te stoppen.

Patienten die Thelin gebruiken worden geadviseerd om niet met de behandeling te stoppen en zo snel mogelijk contact op te nemen met hun behandelend arts.

Er zijn ongeveer 45 patienten in Nederland die Thelin gebruiken. Er lopen geen klinische onderzoeken in Nederland.

Het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van de EMA, waarin het CBG is vertegenwoordigd, zal deze zaak bestuderen en tijdens hun vergadering van 13 tot 16 december a.s. bespreken. Tijdens deze vergadering wordt een gedetailleerder advies voor patienten en artsen vastgesteld.

Thelin wordt sinds 2008 gebruikt voor de behandeling van pulmonale arteriele hypertensie (PAH), geclassificeerd als WHO functionele klasse III, ter verbetering van de inspanningscapaciteit.

Meer informatie:

Press release van de EMA ‘Thelin (sitaxentan) to be withdrawn due to cases of unpredictable serious liver injury’.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen