AG Insurance leerstoel stimuleert onderzoek over gezondheidszorgverzekering

Array

Op 9 december 2010 werd de AG Insurance-chair in Health Insurance ingehuldigd. Schenker van deze leerstoel is verzekeringsmaatschappij AG Insurance, titularis is professor Jan Dhaene. Het doel van de leerstoel is om het wetenschappelijk onderzoek over de aanvullende verzekeringen gezondheidszorg te stimuleren en de verzekeringstechniek af te stemmen op de maatschappelijke verwachtingen.

De gezondheidszorg staat met de vergrijzing van de bevolking voor een belangrijke uitdaging, ook op het vlak van gezondheidsverzekeringen. In ons land genieten bijvoorbeeld al verschillende miljoenen Belgen de voordelen van een aanvullende hospitalisatieverzekering bij een verzekeraar of een ziekenfonds. De veralgemening van deze aanvullende verzekering zet zich nog voort.

Momenteel bestaat er een spanningsveld tussen wat de consument verlangt en wat de verzekeraar kan. De consument wil zo breed mogelijk toegangelijke verzekeringen, met beperkte jaarlijkse premiestijgingen. Verzekeraars willen hun solvabiliteit bewaken en provisies bepalen om de risico’s van de vergrijzing te dekken. De wet Verwilghen-Reynders heeft in het domein van gezondheidszorgverzekeringen een aantal nieuwe onderzoeksvragen opgeroepen, die tot nu toe in de academische wereld weinig aan bod kwamen. Met de middelen van deze leerstoel zal de Onderzoeksgroep Actuariele Wetenschap van de K.U.Leuven onderzoek uitvoeren naar modellen voor deze verzekeringen, die het verzekeringstechnische luik trachten af te stemmen op de verwachtingen van de samenleving.

Deze leerstoel is de opvolger van de Fortis Chair in Financial and Actuarial Risk Management van de afgelopen drie jaren. Naast titularis professor Dhaene zijn professor Marc Goovaerts van de K.U.Leuven en professor Michel Denuit van UCL beiden co-titularis.

Bron: KU Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen