Top gezondheidszorg beveelt zorgpadenboek aan

Array

‘Voor een interdisciplinaire benadering van aandoeningen is organisatie van de zorg in zorgpaden een passende benadering. Dit boek geeft aan waar en hoe dit kan.’ Met deze woorden beveelt KNMG-voorzitter, internist en hoogleraar Arie Nieuwenhuijzen Kruseman het Zorgpadenboek aan, dat op 28 januari uitkomt. Het boek beschrijft zestien zorgpaden voor evenzoveel verschillende aandoeningen. De zorgpaden betreffen acute en planbare ziekenhuiszorg en zowel lichte als ernstige aandoeningen. Patienten varieren van de allerkleinsten tot de alleroudsten.

Het zijn voorbeelden uit alle soorten ziekenhuizen: uit kleine privé-klinieken maar ook uit grote academische ziekenhuizen. Een team van meestal drie auteurs beschreef een zorgpad: een specialist, een verpleegkundige en een organisatiekundige. De eerste redacteur van het boek is de arts Maatschappij en Gezondheid Nicolette Huiskes. Zij schreef ook het slothoofdstuk, waaruit de grote betekenis blijkt van alle beschreven zorgpaden voor het overzicht voor de patient, de kwaliteit van de zorg en de doelmatigheid. Tweede redacteur is prof.dr. Guus Schrijvers. Hij schreef het eerste hoofdstuk over de zorgpadentheorie. Hij deed dat samen met UMC Utrecht organisatieman Arjan van Hoorn.

Behalve de genoemde Arie Nieuwenhuijzen Kruseman prezen zes andere topmensen uit de gezondheidszorg het Zorgpadenboek aan. Dat waren ZonMw directeur Henk Smid, Wim Schellekens, hoofdinspecteur Curatieve gezondheidszorg,  Tony Lamping, directeur Zorg, Zorgverzekeraars Nederland, Ab Klink, voormalig minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Leen Goemans, Manager Zorg NVZ Vereniging van Ziekenhuizen en Jan Swinkels, hoogleraar richtlijnontwikkeling in de zorg. Al hun lovende woorden komen op de achterflap van het boek.

Schrijvers noemt in dit bericht nog één citaat van genoemde Henk Smid:  ‘Als ik in een ziekenhuis word opgenomen, vraag ik met dit boek in mijn hand of ik wel behandeld wordt volgens een goed gedefinieerd zorgpad.’ Tot zover dit bericht.  De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan de directeur van de Nederlandse Patienten- en Consumenten Federatie vindt plaats op 28 januari tijdens het vijfde jaarlijkse Zorgpadencongres op de Universiteit.

Na plenaire inleidingen geven alle auteurs korte lezingen in workshops over hun eigen zorgpad. Daarna gaan zij uitgebreid in op de implementatie daarvan. Wilt u circa veertig auteurs in het wild zien rondlopen? Wilt u uw kennis over zorgpaden opfrissen? Wilt u geld besparen voor uw ziekenhuis en tegelijk de kwaliteit verhogen? Surf dan naar www.zorginnovatie.nl klik door op ‘aankomende congressen’, lees de uitgebreide, prachtige brochure en meld u aan. Reeds zeventig personen gingen u voor. Dat is veel in vergelijking met de vorige zorgpadencongressen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen