Verslavingszorg staat de komende jaren droog

Array

In de afgelopen dertig jaar heeft de Nederlandse verslavingszorg zich ontwikkeld van een softe, alternatieve lappendeken tot een professionele sector met vele evidence based richtlijnen, tot stand gekomen dankzij het programma Resultaten Scoren en andere onderzoeksprogramma’s. De betekenis van deze sector voor de overige zorg is niet te onderschatten. Zo is bijvoorbeeld het motivationele interviewen en de bevordering van zelf management ontwikkeld binnen de verslavingszorg. Leefstijladvisering heeft daar een decennialange traditie.

Voor de samenleving als totaal is de verslavingszorg ook onmisbaar. Zo heeft de gecontroleerde heroïneverstrekking in vele klinieken de criminaliteit onmiskenbaar teruggebracht. Een grote studie lag ten grondslag aan deze vorm van zorgverlening. In de komende jaren is er geen ZONMW geld meer voor onderzoek in  de verslavingszorg. Ook andere bronnen raken uitgeput. De verslavingszorg staat droog in de komende jaren. Hierdoor zijn er belangwekkende onderzoeken onmogelijk. Deze betreffen bijvoorbeeld de brain based psychologie, waarin de oorzaken van drankzucht (in vakjargon: graving) rechtstreeks in de hersenen worden opgespoord.

Ook wordt onderzoek onmogelijk naar korte, effectieve therapieen via het internet. Verder blijkt dat in Nederland de nazorg van verslaafden die in de klinieken van de drank en drugs kwamen niet goed is opgezet. Te veel verslaafden vallen vroeger of later terug in de oude gewoonten.

Prof.dr. Guus Schrijvers zoekt nu met enkele hooggeleerde collega’s naar studies die de maatschappelijke impact van goede verslavingszorg op arbeidsverzuim reductie, verlaging van de criminaliteit en het aantal gewonnen levensjaren, dankzij afwezigheid van drank en drugs, kwantificeren. De verslavingszorg en ook de rest van de gezondheidszorg redt het niet met alleen kwaliteit van zorg indicatoren. Het gaat ook om de gecreeerde meerwaarde in  andere maatschappelijke sectoren.

Alle bovenstaande punten kwamen naar voren op maandag 29 november tijdens de Raad voor Bekwaamheids Ontwikkeling (RvBO) waarin vele kopstukken uit de verslavingszorg participeren. Schrijvers is voorzitter van deze raad. De Amsterdamse hoogleraar verslavingszorg Gerard Schippers hield op 2  december 2010 in Driebergen een prachtige lezing over bereikte resultaten en nieuwe wetenschappelijke vragen inde verslavingszorg. Hij deed dat op de najaarsconferentie ‘Verslavingsbehandeling en vroegsignalering’ van het genoemde programma Resultaten Scoren.

Schippers en Schrijvers beschikken graag over studies naar maatschappelijke impact van de verslavingszorg, ofwel in vakjargon naar de Social Returns of Investments. Beschikt u over zo’n studie, die gepubliceerd is als grijs rapport of als wetenschappelijk artikel? Wilt u die dan mailen naar ondergetekende op [email protected] Het Julius Centrum gaat zelf ook zoeken in geschikte bestanden met recente wetenschappelijke publicaties.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen