Ontwikkeling van Humanized Multiple Myeloma model geeft ongekende mogelijkheden voor fundamenteel onderzoek ziekte van Kahler

Array

Grant voor muizenonderzoek naar multiple myeloom
Dr. Anton Martens van de afdeling Immunologie heeft een Senior Research Grant gekregen ter waarde van twee keer honderdduizend dollar. Deze is aan hem toegekend door de Multiple Myeloma Research Foundation (MMRF) uit de Verenigde Staten en is bedoeld als stimuleringsgeld voor het onderzoek dat hij verricht naar het multiple myeloom, ofwel de ziekte van Kahler. Dit is met name gericht op de verdere ontwikkeling van het zogenoemde Humanized Multiple Myeloma model.

Dit model is een nieuw concept, dat Martens ontwikkelt samen met dr. Richard Groen – een postdoc in zijn groep – en onderzoekers van de afdeling Hematologie. Het bestaat eruit dat stamcellen uit het beenmerg van een donor worden geïsoleerd, dat deze worden opgekweekt en vervolgens uitgezaaid op een keramisch draagmateriaal; de scaffold. “Deze scaffolds, met daarop dus de stamcellen, worden onderhuids bij muizen geïmplanteerd”, zegt Martens. “Na acht weken heeft zich hierin menselijk bot gevormd.” Dit blijkt een onverwachte toepassing te zijn van de tissue engineering, een techniek die al langer gebruikt wordt voor het maken van kunstbot. “Het blijkt namelijk een ideale omgeving voor het laten uitgroeien van de kankercellen van Kahlerpatienten tot kleine tumoren. Vervolgens kunnen we die bestuderen.” Dit nieuwe concept geeft ongekende mogelijkheden voor fundamenteel onderzoek, maar ook voor het ontwikkelen van een op de individuele patient toegespitste therapiemonitoring.

Personalized Kahler Care
De onderzoekers volgen het uitgroeien van de myeloomcellen in muizen met een methode waarin de cellen ‘gemerkt’ worden. Dit doen ze met luciferase; een gen – afkomstig van de vuurvlieg – dat de cellen in staat stelt een sterk licht te produceren. Deze zogenoemde bioluminescentie is met een camera waarneembaar en hiervan worden foto’s gemaakt, zodat men de groei van de tumor nauwgezet kan volgen. Ook de effecten van chemotherapie zijn op deze manier te meten. Martens: “Ons doel is om zo snel mogelijk te bepalen voor welke medicijnen de tumorcellen die een patient bij zich draagt, wel en niet gevoelig zijn. Zo gaat er minder tijd verloren met het vinden van de beste behandeling en worden geen medicijnen toegediend waarvan pas later blijkt dat ze niet of nauwelijks effect hebben.”

Met de verkregen subsidie is het mogelijk om meer patienten te testen in het gehumaniseerde model van deze methode, die tijdens voorafgaand onderzoek aantoonbaar werkte. De hoop van de onderzoekers is dat dit een standaardtest wordt voor het behandelplan bij myeloompatienten. “Dit gehumaniseerde muizenmodel biedt ongekende mogelijkheden om de groeieigenschappen van myeloomcellen te bestuderen in hun natuurlijke omgeving”, concludeert Martens. “Het is een stap in de richting van ‘personalized cancer treatment’ voor patienten met de ziekte van Kahler.”

Muis met myeloomcellen voor (links) en na therapie (rechts); meer rood betekent meer licht en dus meer tumor. Na de behandeling is het signaal (en dus de tumor) sterk afgenomen of zelfs geheel verdwenen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen