Traumahelikopters Amsterdam en Groningen mogen geen nachtvluchten uitvoeren

Array

De traumahelikopters in Amsterdam en Groningen krijgen geen vergunning om nachtvluchten uit te voeren. Opstijgen vanaf het dak is te gevaarlijk. Het plan was dat de traumaheli’s vanaf april ook ‘s nachts ingezet zouden kunnen worden, maar staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) vindt de vluchten te riskant. Dat meldt persbureau Novum. De gebieden rondom ziekenhuizen zouden te drukbevolkt zijn om ’s nachts veilig te kunnen opstiigen.

De ANWB, eigenaar van de helikopters, is verbaasd over het besluit, zegt een woordvoerder. Het ministerie van Volksgezondheid zou juist om de nachtvluchten gevraagd hebben en nu steekt een ander ministerie daar een stokje voor. Een deel van het land blijft door het besluit volgens de ANWB verstoken van snelle, nachtelijke noodhulp.

De ANWB is boos op staatssecretaris Atsma omdat hij de nachtvluchten met traumaheli’s verbiedt vanaf de daken van het Medisch Centrum Groningen en het VU Medisch Centrum in Amsterdam
ANWB-directeur Guido van Woerkom heeft vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd. Van Woerkom noemt het besluit van Atsma “onbegrijpelijk en onbehoorlijk”. De ANWB en de ziekenhuizen zijn al jaren bezig geweest om de nachtvluchten te organiseren. Een traumahelikopter mag wel landen bij een ongeval waarvoor het team is opgeroepen. Overal waar de piloot het veilig acht, kan hij zijn heli aan de grond zetten.

Bovendien keert slechts tien procent van de helikopters met een patient terug bij het ziekenhuis. In de overige gevallen wordt die ter plekke behandeld en vervolgens, waar nodig, met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Van Woerkom noemt het vreemd dat het ministerie van Volksgezondheid de vluchten toejuicht en het ministerie van Atsma geen vergunning wil geven voor die traumavluchten. Vrijdag stuurt de ANWB een brief over de nachtvluchten naar de Tweede Kamer. De brief is mede ondertekend door Jean Savelkoul, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum.
Met de helivluchten vanaf ziekenhuizen in Nijmegen en Rotterdam zijn geen problemen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen