SP” Stel HWW Zorg onder curatele

Array

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) moet de Haagse verpleeghuisketen HWW Zorg (Haagse Wijk- en Woonzorg) onder curatele stellen. Daarvoor pleit SP-Kamerlid Renske Leijten. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de situatie bij HWW.  Volgens Leijten is het concern onvoldoende in staat de problemen op te lossen. Ze vindt dat de staatssecretaris een curator moet benoemen die orde op zaken stelt.
In het besluit tot de steunverlening van 7 december 2009 is door de NZa uitdrukkelijk als voorwaarde gesteld dat HWW Zorg en TZG conform de doelstelling uit artikel 2, eerste lid, van de statuten van de stichtingen aantoonbare inspanningen moeten leveren tot vervreemding van (onderdelen van) de zorgactiviteiten van de stichting aan een derde partij. Naar aanleiding van de heroverweging in het kader van een bezwaar tegen de steunbesluiten had de NZa op 10 februari 2010 deze voorwaarde concreter geformuleerd. De NZa had bepaald dat de stichtingen een documen openbaar moeten maken waaruit blijkt dat de activa (in hun geheel of in onderdelen) tegen marktwaarde moeten worden aangeboden. Ook is daarbij geduid dat door de stichtingen moet worden aangegeven welke procedure en criteria zij zullen volgen teneinde te komen tot een overnameovereenkomst. Ook waren er diverse mistanden in de verpleeghuizen van HWW Zorg. IGZ heeft naar aanleiding van de misstanden een aantal huizen van HWW nauwlettend volgen en de instelling beloofde beterschap. Toch moest de inspectie in november vorig jaar opnieuw ingrijpen. Eén vestiging, in de Haagse Houtwijk, werd onder verscherpt toezicht gesteld. Het schortte er aan beleid om veilig medicijnen toe te dienen, te voorkomen dat mensen vallen, en niet onnodig worden vastgebonden als ze onrustig zijn.

Volgens de SP is het tijd te stoppen met pappen en nathouden. Ze noemt het vooral kwalijk dat een topman, kort geleden aangetrokken op orde op zaken te stellen, alweer vertrekt. Ze denkt dat er, met name in de grote steden, meer verpleeghuizen zijn die kampen met soortgelijke problemen. Het HWW Zorg heeft zeven verpleeghuizen in Den Haag. Op diverse locaties werden ernstige tekortkomingen geconstateerd.

Bron: Zorgvisie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen