Topzorg in IJsselland Ziekenhuis voor acht aandoeningen

Array

Topzorg betekent snelle toegang, goede communicatie en betere zorg volgens de eisen van de patient zelf. Dezelfde specialist begeleidt je het hele traject en het ziekenhuis begeleidt je bij het omgaan met de ziekte.
Voor 2011 en 2012 zijn nieuwe Topzorg contracten met het IJsselland Ziekenhuis gesloten voor de behandeling van borstkanker, liesbreuk, spataderen, meniscus en slaapapneu. De eisen voor de contracten zijn verder aangescherpt en betreffen met name het gemak voor de patient, zoals diagnose-onderzoeken op één dag (one stop shop) en het zelf online kunnen inplannen van afspraken.

Het IJsselland Ziekenhuis heeft acht van de tien Topzorg contracten. Naast de vijf nieuwe contracten lopen dit jaar en volgend jaar nog de tweejarige contracten van ingrepen rond heup- en knie-implantaten en amandelen.

Eisen verschillen per ziektebeeld
Afhankelijk van het ziektebeeld stellen patienten andere eisen aan de behandeling zo blijkt uit onderzoek. Bij borstkanker bijvoorbeeld staat snelheid bovenaan: snelle toegang tot de specialist en snel geholpen worden met een ingreep. Daarnaast moeten informatievoorziening, communicatie, bejegening en goede psycho-sociale begeleiding vooraan staan.

Voor het eerst is slaapapneu (OSAS: Obstructief Slaap Apneu Syndroom) ook aan TopZorg toegevoegd: een veel voorkomende aandoening. Vijf procent van de mannen heeft er last van en het heeft een grote impact op het leven. Ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen, maar ook aderverkalking en zelfs een herseninfarct zijn mogelijke gevolgen.

Menzis TopZorg
In 2008 begon Menzis met TopZorg. Het uitgangspunt is dat niemand zo goed weet wat bij ingrepen belangrijk is voor de patient als de patient zelf. Samen met medisch specialisten, medische kwaliteitsinstituten en gespecialiseerde patientenverenigingen heeft Menzis daarom de wensen en eisen in kaart gebracht en inmiddels voor tien behandelingen ingekocht.

Recente artikelen