Geheugenproblemen beter onderzoeken bij bipolaire stoornis

Array

Cognitieve problemen zouden onderdeel moeten zijn van de behandeling van een bipolaire stoornis, zo blijkt uit onderzoek van Sigfried Schouws. Ouderen met een bipolaire stoornis hebben vaak niet in de gaten dat ze problemen hebben met hun cognitieve functies zoals aandacht en geheugen.

Deze problemen worden vaak ten onrechte aangezien voor (beginnende) dementie. Om deze problemen objectief vast te stellen adviseert Schouws gebruik te maken van kort neuropsychologisch onderzoek. Schouws promoveert op 18 januari 2011 aan VU medisch centrum

Veel mensen met een bipolaire stoornis (manische-depressiviteit) hebben cognitieve problemen zoals moeite met plannen, aandacht houden en problemen met hun geheugen. Sommige houden deze klachten ook als de stemming goed behandeld wordt en stabiel is. Cognitieve problemen kunnen een grote invloed hebben op het sociaal en beroepsmatig functioneren en de kwaliteit van leven.

Uit het onderzoek van Schouws blijkt dat mensen met een bipolaire stoornis zelf niet altijd in de gaten hebben dat ze cognitieve problemen hebben. Hierdoor worden geheugenproblemen vaak in verband gebracht met beginnende dementie.

Schouws beveelt dan ook aan om in de behandeling van mensen met een bipolaire stoornis aandacht te hebben voor cognitieve problemen. Tevens adviseert hij hiervoor gebruik te maken van kort neuropsychologisch onderzoek.

Bron: VU Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen