Robot helpt bij minimaal invasieve wervelkolomchirurgie

Array

Een nieuwe minirobot kan vanaf heden worden gebruikt om chirurgen te assisteren bij complexe minimaal invasieve operaties aan de wervelkolom. De Food & Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten heeft goedkeuring verleend voor het gebruik van de robot, die in Israel is ontwikkeld, in combinatie met C-insight 3D software.

Door de robot kan de minimaal invasieve wervelkolomchirurgie nog veiliger en preciezer worden uitgevoerd. De belasting van röntgenstralen voor patient en chirurg wordt verminderd en de kans op complicaties tijdens de operatie is ook lager. De nieuwe ‘Kliniek voor Houding en Beweging’ van Bergman Clinics in Naarden neemt als eerste medische instelling in de Benelux een miniatuurrobot in gebruik.

Geen onnodige weefselschade
De robot wordt tijdens de operatie vastgemaakt aan de wervelkolom van de patient en geeft exact de van te voren geplande richting en positie aan voor het implantaat. Nadat de robot een zelftest heeft uitgevoerd, kan de chirurg het implantaat over een metalen draad opvoeren en wordt zodoende onnodige weefselschade tot een minimum beperkt. De patient ervaart hierdoor veel minder pijn, herstelt aanzienlijk sneller en houdt er minder littekens aan over.

Bron: MedNet

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen