NPCF tevreden over toezeggingen Schippers over EPD

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) is tevreden over de toezeggingen die minister Schippers VWS vandaag gedaan heeft over het EPD. De minister bevestigde dat de patient zodra het veilig kan, zijn eigen gegevens straks centraal kan raadplegen. Eerder maakte de NPCF bezwaar tegen de bekendmaking van de minister dat dat alleen kan via de zorgverlener. Volgens minister Schippers is dat slechts een tijdelijke oplossing.

Tevens zegde de minister toe dat ze de patientenorganisaties zal betrekken bij het verder uitwerken en invullen van de plannen. De NPCF is daar gelukkig mee. “Wij hebben heel duidelijk op een rij welke wensen ten aanzien van het EPD wij hebben”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Boven alles moet de uitwisseling van gegevens veilig gebeuren. Daarnaast willen we dat de patient straks ook echt uit de voeten kan met het EPD. Niet dat hij afhankelijk is met zorgverleners maar dat hij ook echt regie heeft over zijn eigen medische gegevens.”

Volgens de NPCF betekent dat niet alleen dat de patient als eigenaar van de gegevens daar altijd bij moet kunnen, maar dat hij er zelf ook mee kan werken om zijn gezondheid te beïnvloeden. De NPCF wil dat de patient zijn medische gegevens kan gebruiken in online persoonlijke gezondheidsdossiers of patientenportalen. “Er zijn al initiatieven waarbij patienten op een persoonlijke zorgpagina zelf het verloop van hun ziekte kunnen volgen en invloed hebben op de behandeling. Ze kunnen waarden en testuitslagen zelf invullen en met ondersteuning hun eigen medicatie aanpassen. Het dossier bij de zorgverlener wordt vanzelf bijgewerkt en in noodgevallen krijgt hij een bericht dat er iets met de patient aan de hand is”.

De NPCF kijkt met belangstelling uit naar de brief die minister Schippers gaat maken waarin ze de concrete vervolgstappen zal schetsen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen