Gebruik en bruikbaarheid orthopedische schoenen

Array

Rijksuniversiteit Groningen
Use of custom-made orthopaedic shoes
Datum: 02 februari 2011
Promotie: dhr. S.J.J. van Netten, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Use of custom-made orthopaedic shoes
Promotor(s): prof.dr. K. Postema, prof.dr. J.H.B. Geertzen
Faculteit: Medische Wetenschappen

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 60.000 mensen een paar orthopedische schoenen. Deze worden voorgeschreven bij allerlei voetproblemen, zoals pijn of wonden aan de voeten. Omdat in de klinische praktijk gemengde verhalen te horen waren, is het gebruik en de bruikbaarheid van orthopedische schoenen onderzocht door promovendus Jaap van Netten. Uit zijn vragenlijstonderzoek onder ruim 300 patienten uit heel Nederland bleek dat vrijwel alle patienten na drie maanden hun orthopedische schoenen gebruiken en de meeste dat anderhalf jaar later nog steeds doen.

Patienten die hun orthopedische schoenen veel gebruiken zijn positiever over alle factoren die met de bruikbaarheid te maken hebben, zoals het effect, gebruiksgemak en het uiterlijk, dan patienten die ze weinig of niet gebruiken. Verder zijn verwachtingen en acceptatie van de orthopedische schoenen belangrijk voordat een patient deze krijgt. Als een patient verwachtingen heeft die uiteindelijk niet uitkomen, zullen de schoenen waarschijnlijk niet worden gedragen. Hetzelfde geldt voor een patient die de schoenen niet accepteert. Goede communicatie tussen patient en behandelaars is cruciaal om de voorkeuren, verwachtingen en acceptatie van de patient mee te nemen, zodat orthopedische schoenen worden gemaakt die daadwerkelijk worden gedragen.

Jaap van Netten (Ruinerwold, 1984) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de Afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG. Het onderzoek is gefinancierd door het Ontwikkelingsfonds van het Orthopedisch Maatschoentechnisch bedrijf (OFOM), het Innovatiecentrum Revalidatietechnologie, Stichting Beatrixoord Noord-Nederland en de OIM Stichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen