Pillen breken gevaarlijk

Array

Patienten krijgen vaak de verkeerde hoeveelheid medicijnen binnen, als de tablet handmatig is gebroken. Hierdoor krijgen ze te vaak de verkeerde dosering binnen, wat soms gevaarlijke situaties oplevert.
Dat blijkt uit Belgisch onderzoek, dat gepubliceerd is in het januarinummer van The Journal of Advanced Nursing. De onderzoekers lieten vijf vrijwilligers acht verschillende formaten medicijnen delen op drie verschillende manieren, die veel gebruikt worden in verpleeghuizen.

Ze ontdekten dat bijna een derde van de gebroken medicijnen 15 procent of meer afweek van het juiste gewicht. In 14 procent van de gevallen was dat zelfs meer dan 25 procent. Daarom doen de onderzoekers een oproep aan de farmaceuten om meer variatie aan te brengen in hun doseringen, zodat het delen van tabletten niet meer nodig is.

Het blijkt namelijk dat bijna een kwart van alle medicijnen gebroken worden. Overigens is het breken van medicijnen met een tablettensplitter het betrouwbaarst.

Bron: Bijzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen