RIVM: gebied rond Moerdijk veilig

Het gebied rond het industrieterrein van Moerdijk is niet of nauwelijks door de brand bij Chemie-Pack verontreinigd. Dat melden de veiligheidsregio’s Midden-en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid dinsdag.
Onderzoek van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) laat zien dat lucht, bodem, water, groente, speeltoestellen, tuinmeubilair en dergelijke niet of nauwelijks zijn verontreinigd, aldus de veiligheidsregio’s.

Gezondheid
De gezondheid en de voedselveiligheid worden er niet door beïnvloed. Buiten sporten is gewoon mogelijk. In de tuin kan veilig worden gewerkt en vollegrondsgroente uit het gebied kan veilig worden gegeten, tenzij deze zichtbaar is verontreinigd met roetdeeltjes.

Dieren
Vooralsnog is ook geen sprake van acute risico’s voor de gezondheid van dieren die buiten zijn, aldus de regionale autoriteiten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen ernstige gezondheidseffecten zijn geweest en zijn te verwachten voor de bewoners door inademing van de stoffen die tijdens en na de brand in het gebied zijn vrijgekomen, ook niet op lange termijn. “Daarvoor was de blootstelling tijdens de brand te laag.”