Aflevering antibiotica race tegen de klok

Array

Nog geen honderd jaar na de ontdekking van penicilline, het eerste antibioticum, is er een einde gekomen aan het Gouden Tijdperk in de geneeskunde. Want steeds meer bacterien worden resistent tegen antibiotica. Als er niet ingegrepen wordt kunnen we in de toekomst dood gaan aan een eenvoudige blaasontsteking.

De nieuwste dreiging van het bacteriele front wordt gevormd door resistente gramnegatieve bacterien. Dat zijn bacterien die tot de natuurlijke darmflora behoren. Resistente varianten daarvan maken eiwitten die de meeste moderne antibiotica onwerkzaam maken. De bacterien geven de resistente eigenschappen bovendien zeer snel aan elkaar door. Het zijn vooral bacterien die een bepaald eiwit aanmaken – ESBL – die de huidige antibiotica onwerkzaam maken. Voor deze ESBL-producerende bacterien hebben artsen nog een laatste redmiddel: het antibioticum carbapenem. Maar zoals dat gaat in de niet aflatende strijd tussen mens en bacterie: de eerste bacterien die resistent zijn tegen dit laatste middel zijn al opgedoken.

Er zijn geen nieuwe antibiotica in vergevorderde staat van ontwikkeling, en klinische introductie van die middelen lijkt de komende tien jaar dan ook uitgesloten, schreven microbiologen onlangs in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Wat betekent dat voor de nabije toekomst? Staan artsen binnenkort weer machteloos toe te kijken hoe een patient overlijdt aan een longontsteking of een eenvoudige blaasinfectie? Labyrint laat dinsdag 1 februari 21.25 uur  op Nederland 2 het licht schijnen over het post-antibioticatijdperk.

Direct na de uitzending kan men via internet en Twitter doorpraten met betrokken wetenschappers in de wekelijkse Labyrint. Dit gesprek wordt live uitgezonden op http://www.labyrint.nl
http:://www.labyrint.nl/

Bron: Arts & Apotheker

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen