Oncologiecoach ondersteunt patiënten met kanker

Array

Univé start pilot in Friesland, Kop van Overijssel en Zuid-Oost Drenthe
Verzekerden van Univé met de diagnose kanker die wonen in de regio Friesland, Zuid-Oost Drenthe en de Kop van Overijssel kunnen vanaf deze week gratis een beroep doen op de oncologiecoach. Het is onderdeel van een pilot die verzekeraar Univé in samenwerking met de ziekenhuizen in de regio is gestart. De oncologiecoaches zijn ervaren oncologieverpleegkundigen die mensen met kanker zo veel mogelijk zorg uit handen proberen te nemen.

De oncologiecoach geeft persoonlijke aandacht, begeleidt de patient met kanker in hun keuze voor de verschillende behandelmogelijkheden en geeft praktische tips voor de thuissituatie. In het gesprek thuis is er ruimte voor persoonlijke aandacht en wordt informatie op maat gegeven die aansluit op de voorlichting in het ziekenhuis. Naast het geven van alle informatie regelt de oncologiecoach ook de benodigde hulp. De oncologiecoach bekijkt samen de mogelijkheden en schakelt waar nodig deskundigen in. Zo regelt de coach ondermeer wachtlijstbemiddeling, werkbegeleiding, huishoudelijke hulp, psychologische begeleiding en contact met lotgenoten.

Wil Brinks, Directeur Zorg regio Noord Oost Nederland van Univé vindt het belangrijk dat de oncologiecoach nu beschikbaar komt: “De coach bezoekt de mensen thuis en neemt de tijd om de gevolgen van de diagnose te bespreken en daar waar mogelijk in het dagelijks werk te ondersteunen. De oncologiecoach is naast een verpleegkundige, een steun en een regelaar. Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich gesterkt voelen door deze zorg, dat maken wij graag mogelijk”.

Voor de uitvoering van deze zorg werkt Univé samen met Care for cancer. De medewerkers van Care for cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen, gespecialiseerd in psychosociale begeleiding. Zij hebben ervaring met kanker in vele verschijningsvormen en kennen het verloop van de verschillende tumoren. Ook hebben ze kennis van de verschillende verwerkingsprocessen waar de patient mee te maken krijgt. Daardoor kunnen zij samen met de patient optrekken in alles wat er op hun pad komt.

De pilot draait vanaf deze week in Friesland, Zuid-Oost Drenthe en de Kop van Overijssel. De pilot geldt eveneens voor verzekerden van VGZ, IZA en Trias in de genoemde regio. Voor het inroepen van de oncologiecoach geldt een speciaal telefoonnummer: 040-2975553. Meer informatie is ook te vinden op de websites www.unive.nl/oncologiecoach en www.careforcancer.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen