Landelijke Studiedag “Zorg voor patiënten met Onverklaarde Lichamelijke Klachten”

Array

Zorg voor patienten met Onverklaarde Lichamelijke Klachten
Naar schatting lijdt ongeveer een half miljoen volwassenen aan onverklaarde lichamelijke klachten. Velen van hen bezoeken maanden- of zelfs jarenlang verschillende artsen en specialisten voordat de diagnose SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) wordt gesteld. Ondertussen lijden werk en sociaal leven vaak ernstig onder deze klachten, raken mogelijkheden voor  zorgverleners uitgeput en zijn de maatschappelijke kosten aanzienlijk.
De zorg voor deze patienten kan onder meer verbeterd worden door meer kennis over de achtergronden en psychofysiologie van de klachten, betere multidisciplinaire samenwerking en door in gesprek te blijven met de patient.

Deze studiedag informeert u over de definitie, achtergronden en psychofysiologie van lichamelijk onverklaarde klachten. Vervolgens gaan we in op de betekenis en praktische toepassing van de multidisciplinaire richtlijn SOLK. ’s Middags kunt u kiezen uit inspirerende praktische sessies over o.a. gespreksvoering en behandeling. Er is volop gelegenheid om van gedachten te wisselen met collega’s en sprekers.

Datum: 14 april 2011
Locatie: Aristo, Amsterdam

Dagvoorzitter: professor dr. Peter Verhaak, hoogleraar GGZ in de huisartspraktijk UMCG en programmaleider relatie eerstelijn en GGZ bij NIVEL
Sprekers o.a.: Lorenz van Doornen, Guus Eeckhout, Pauline Lorier, Matthijs Rümke, Ingrid Arnold

Accreditatie is aangevraagd voor o.a. huisartsen, psychiaters, klinisch psychologen, sociaal geneeskundigen en (psychosomatisch)  fysiotherapeuten.

Meer informatie: http://www.leidscongresbureau.nl/onverklaardeklachten/programma

Recente artikelen