‘Betere eerstelijnszorg kan veel problemen in Jeugdzorg voorkomen’

Array

Op donderdag 10 februari a.s. organiseert Bijzonder Jeugdwerk Brabant op initiatief van de gemeente Erop af in Helmond, een conferentie voor professionals, beleidsmakers en bestuurders uit de jeugdzorg. Met deze bijeenkomst willen de gemeente Helmond en BJ Brabant een impuls geven aan de discussie over de effectiviteit van de jeugdzorg. BJ Brabant pleit voor veel meer aandacht voor de eerstelijnszorg en een herstel van het ambacht van de maatschappelijk werker. De nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin moeten een duidelijke rol als ‘front office’ krijgen. Wethouder Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs in Helmond, Margreet de Leeuw-Jongejans, opent Erop af in Helmond met een welkomstwoord.

De naam van de conferentie, ‘Erop af’, staat voor een nieuwe stroming binnen de jeugdzorg: hulpverleners moeten achter hun bureau vandaan komen en pro-actief hulp bieden. BJ Brabant neemt hierin met diverse projecten het voortouw en laat tijdens de conferentie zien hoe zij deze visie vertaalt naar de praktijk. Deze benadering sluit aan bij de huidige discussie over de inrichting van de jeugdzorg. Beleidsmedewerker Jan Berkers: ‘Een voorwaarde voor een succesvolle aanpak is dat de eerstelijnszorg versterkt wordt. Die is de afgelopen 20 jaar voor een groot deel verdwenen. Pas als die zorg goed geregeld is, kan je goede specialistische hulp bieden. De problemen die in het rapport van Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar voren komen, zijn ook voor een deel daaraan te wijten’.

Wiel Janssen, adviseur Jeugdzorg en Jeugdbeleid bij PwC en auteur van het boek ‘Vertrouwen in de Jeugdzorg’ uit forse kritiek op het huidige beleid: ‘Er wordt massaal geld verspild omdat, bij gebrek aan een goede eerste lijn, er eigenlijk alleen maar specialisten beschikbaar zijn. Dat is niet alleen duur, het werkt ook niet. Ik maak me zorgen over de huidige ontwikkelingen en mis een duidelijke visie wat betreft de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin, die momenteel een verwijsinstituut dreigen te worden.’ aldus Janssen. Hij zal tijdens zijn presentatie nader ingaan op de vraag waar het historisch is misgegaan en welke kansen het landelijk beleid rond jeugdzorg heeft. Janssen pleit onder meer voor het herstel van het ambacht van de maatschappelijk werker. Deze zou, als allround hulpverlener en HBO opgeleid, de spil moeten gaan vormen in de hele jeugdzorg.

Prof. Dr. Pieter Tops, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, spreekt tijdens de conferentie over ‘Professionals in de frontlinie’. Waarom is dat noodzakelijk, waar is die frontlinie en over welke capaciteiten moeten deze professionals beschikken? Professor Tops zal onder meer in interactie met de zaal antwoord op deze vragen geven. Erop af in Helmond wordt afgesloten met een aantal succesvolle praktijkvoorbeelden uit Helmond en een discussie met de zaal en panelleden. Voor een volledig programma kunt u terecht op www.eropafinhelmond.nl.

Eropaf in Helmond
Datum en tijd : Donderdag 10 februari, 12:00-17:00
Locatie : Annatheater, Floreffestraat 21a in Helmond

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen