Overheveling TNF alfaremmers

Array

Edith Schippers heeft de kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de overheveling van (dure) medisch-specialistische geneesmiddelen van het geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) naar de ziekenhuisbekostiging. Achtergrond In een brief van 14 juli jl. (GMT-VDG 3012901) heeft haar ambtsvoorganger de Kamer geïnformeerd over het voornemen om bepaalde (dure) medischspecialistische geneesmiddelen integraal en exclusief onder de ziekenhuisbekostiging te brengen en de huidige dubbele verzekerde aanspraak op deze middelen te vervangen door een enkelvoudige aanspraak. Daartoe zullen deze geneesmiddelen uit het geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) worden geschrapt en uitsluitend onder de Zvw prestatie geneeskundige zorg komen te vallen. Het gaat hier om veelal dure geneesmiddelen die deel uit maken van de medisch-specialistische behandeling (veelal oncologische aandoeningen), maar als ziekenhuisverplaatste zorg in de thuissituatie kunnen worden afgeleverd en toegediend. Een overweging achter dit voorstel is onder andere dat een meer eenduidige regeling van verzekerde aanspraak en bekostiging bij deze geneesmiddelen een einde kan maken aan voorkomende financierings- en verstrekkingsgeschillen tussen verzekeraars en zorgaanbieders. Volgens het CVZ kan het ontbreken van deze eenduidigheid leiden tot situaties waarbij zorginhoudelijke overwegingen ondergeschikt kunnen raken aan financiele overwegingen. Een andere overweging is dat zowel de doelmatige inkoop van de geneesmiddelen, als het doelmatig gebruik beter gewaarborgd is als de betreffende geneesmiddelen  net als alle andere elementen van de behandeling door het ziekenhuis  onder de ziekenhuisbekostiging worden gebracht. Als de vraag en inkoop van deze dure geneesmiddelen via het ziekenhuis worden gebundeld kan dit prijsconcurrentie doen ontstaan tussen deze dure geneesmiddelen.

Het voornemen behelst uitsluitend een meer eenduidige regeling van de aanspraak en bekostiging voor deze geneesmiddelen. De patient zou geen hinder van deze maatregel moeten en hoeven te ondervinden. Dat betekent dat het gebruik van het geneesmiddel in de thuissituatie, mits gewenst door de patient en medisch verantwoord, ook gewaarborgd dient te zijn. Recente ontwikkelingen Het voornemen van mijn ambtsvoorganger was om als eerste de geneesmiddelgroep van de zogenaamde TNF alfaremmers onder de ziekenhuisbekostiging te brengen, en wel per 1.1.2011. Met die overheveling is een opbrengst van 50 mln per jaar gemoeid. Naar aanleiding van signalen uit het veld en op verzoek van uw Kamer heeft mijn ambtsvoorganger afgezien van de invoering per 1.1.2011 en aangekondigd de maatregel per 1.1.2012 in te willen voeren (GMT/VDG 3022167; d.d. 10.9.2010). Echter, naar aanleiding van het debat over de eigen bijdragen in de 2e lijns GGZ is vervolgens besloten de maatregel alsnog in te voeren per 1.7.2011, met een opbrengst van 25 mln in 2011. Minster Klink heeft daarbij nadrukkelijk de voorwaarde gesteld dat het veld in staat moet zijn om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Inmiddels hebben diverse vertegenwoordigende organisaties van patienten, beroepsgroepen en ziekenhuizen bezwaren geuit tegen deze vervroegde invoering van de maatregel. Partijen hebben te kennen meer tijd nodig te hebben om de dienstverlening in de thuissituatie te kunnen waarborgen en daarbij ook de gewenste inkoopvoordelen te bedingen. Partijen hebben deze bezwaren in nadere overleggen met mijn departement toegelicht. Partijen pleiten er voor om alsnog af te zien van de vervroegde invoering en in plaats daarvan de maatregel per 1.1.2012 in te voeren.

Besluit
Omdat altijd voorop heeft gestaan dat de patient geen hinder dient te ondervinden van de maatregel neemt de minister de signalen van partijen zeer serieus en acht zij het niet opportuun om een risico te nemen met het patientenbelang. Alles over wegende heeft Schippers dan ook besloten het verzoek van partijen in te willigen en de maatregel niet per 1.7.2011, maar per 1.1.2012 in te voeren. Dit besluit resulteert echter in een besparingsverlies van 25 mln in 2011. Net als minister Klink heeft Edith Schippers de betrokken partijen aangesproken op hun verantwoordelijkheid om te komen tot maatregelen ter dekking van dit besparingsverlies. In deze gesprekken heeft de beroepsgroep van reumatologen (Nederlandse Vereniging van Reumatologie) mij laten weten te zullen komen tot doelmatiger gebruik van de TNF alfaremmers binnen de reumatologie. Daarbij zal de kwaliteit van zorg uiteraard niet in het geding zijn. Dit doelmatiger gebruik is volgens de reumatologen mogelijk op grond van voortschrijdend inzicht in de wijze waarop deze geneesmiddelen toegepast dienen te worden. Dit initiatief wordt in 2011 uitgevoerd en draagt zo bij aan dekking van het genoemde besparingsverlies van 25 mln in 2011. De minister zal de Kamer over de nadere details van de invoering van deze maatregel per 1 januari 2012 informeren. Daarbij zal zij tevens ingaan op het eerdere verzoek van uw Kamer om per 2012 ook andere groepen dure geneesmiddelen in de ziekenhuisbekostiging onder te brengen.

mw. drs. E.I. Schippers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen