Landelijk netwerk van alcholpoli’s voor jongeren

0
318

Er komt een landelijk netwerk van alcoholpoli’s voor jongeren die zichzelf bewusteloos hebben gedronken. Kinderarts Van der Lely, initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli in Delft, helpt de komende drie jaar twintig ziekenhuizen om een afdeling op te richten voor deze zogenoemde comazuipers. Kinderarts Nico van der Lely. Kinderarts Nico van der Lely helpt de ziekenhuizen de komende jaren met het inrichten van de poliklinieken. De arts is initiatiefnemer van de eerste alcoholpoli die in 2007 in Delft werd geopend. Ziekenhuizen in Delft, Eindhoven, Hoorn en Leeuwarden hebben al een afdeling waar comazuipers terechtkunnen. De komende drie jaar moeten nog eens twintig hospitalen zo’n alcoholpoli krijgen.

De afgelopen jaren nam het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging op de spoedafdeling van een ziekenhuis belandt sterk toe. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekend, maar komen uit op ongeveer zevenhonderd. Een jaar eerder waren dat er vijfhonderd.

Onderzoek wijst uit dat zestig procent van de jongeren onder de 16 die in de alcoholpoli opgenomen zijn geweest, na zes maanden helemaal is gestopt met drinken. Ruim tachtig procent gaat na een opname verstandiger met alcohol om.