Nieuw licht op cholesterolgehalte in eieren?

Array

Volgens een Amerikaanse studie  bevatten  moderne eieren 13 procent minder cholesterol en 64 procent meer vitamine D , ten opzichte van een decennium geleden.  Dit wordt ondersteund door een Brits onderzoek waaruit blijkt dat een middelgroot ei ongeveer 100 mg cholesterol bevat, een derde van de 300 mg aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Jarenlang werd gezegd dat het beter is om niet elke dag een ei te eten. Het eten van veel eieren zou slecht zijn voor je cholesterolgehalte. Maar de nieuwe studie zou aantonen  dat het cholesterolgehalte van eieren nu veel lager is dan tien jaar geleden.  Eieren bevatten ook meer vitamine D. Deze vitamine zorgt voor sterke botten en gaat tandbederf tegen. De reden dat het cholesterolgehalte van eieren in de afgelopen jaren flink is gedaald, zou te wijten zijn aan het verbod op beendermeel in kippenvoer, dat na de BSE-crisis werd ingevoerd.

Andere studies
Een recent onderzoek van de Surrey University toont aan dat een of twee eieren bij het ontbijt kan helpen bij het afvallen. Door het hoge eiwitgehalte hebben we langer een verzadigd gevoel.

In de jaren zestig aten veel Britten ongeveer vijf eieren per dag. Maar in de jaren negentig daalde dit tot twee of drie eieren per week. Dit was voor een deel te wijten aan de waarschuwingen over het hoge cholesterolgehalte.

Bron: Healtylives.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen