Online therapie ‘Minder Moe bij kanker’ zeer succesvol

Array

(ex)-kankerpatienten met vermoeidheidsklachten hebben baat bij online therapie.
De online therapie www.mindermoebijkanker.nl van het Helen Dowling Instituut blijkt een jaar na de lancering zeer succesvol te zijn. (Ex)kankerpatienten met ernstige vermoeidheidsklachten hebben veel baat bij deze therapie. Tussen november 2009 en november 2010 zijn 138 mensen gestart met de therapie. Liefst  80% van alle deelnemers blijkt na afronding van de therapie minder vermoeid te zijn. Maar nog belangrijker: 50% is zelfs helemaal niet meer moe. De deelnemers geven de therapie gemiddeld een rapportcijfer 8,4 en 98% zou de therapie aan anderen aanraden.

De resultaten zijn nog beter dan het Helen Dowling Instituut verwachtte. Volgens directeur dr. Bram Kuiper is dit fantastisch nieuws voor kankerpatienten: ‘Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten na de behandeling van kanker. Naar schatting 25% van alle kankerpatienten heeft nog jaren na de medische behandeling last van ernstige vermoeidheid, die het dagelijks leven vaak nadelig beïnvloedt. Onze therapie biedt hen een concrete oplossing. Dat is geweldig om te kunnen zeggen. Zij hoeven niet langer met de vermoeidheid te blijven rondlopen. Het is zeer toegankelijke hulp, als je bedenkt dat iedereen de therapie gewoon thuis achter zijn/haar eigen computer kan volgen op het moment dat het hem of haar het beste uitkomt.’

Internettherapie
De internettherapie www.mindermoebijkanker.nl is ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut in Utrecht en werd op 17 november 2009 door dr. Els Borst, voorzitter van de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatientorganisaties) officieel gelanceerd. De therapie is mede gebaseerd op de jarenlange ervaringen van het instituut met de aandachtgerichte groepstherapie ‘Minder moe door minder stress’. De online therapie duurt negen weken. Iedere deelnemer heeft een persoonlijke webpagina, waarop elke week een nieuwe reader, oefeningen (mp3-bestanden), opdrachten, een logboek en feedback van de eigen therapeut is te vinden. De internettherapie wordt vergoed via de basisverzekering, net als alle andere therapieen van het Helen Dowling Instituut.

Het Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut in Utrecht biedt begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen de ziekte emotioneel te verwerken. Daarnaast verricht het HDI wetenschappelijk onderzoek en biedt scholing aan  artsen en verpleegkundigen in de oncologie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen