Nederland telt 450 locaties voor acute zorg

Array

In 2010 zijn er 128 huisartsenposten. Ongeveer 80% van de huisartsen is hierbij aangesloten. Er zijn rond de 110 SEH’s en 25 Regionale Ambulance Voorzieningen met 203 ambulancestandplaatsen Dit betekent dat Nederland in totaal 450 locaties telt van waaruit acute zorg wordt geboden. In totaal zijn er vanwege acute gezondheidsproblemen tussen de 6,9 en 7,2 miljoen contacten met huisartsenposten, SEH’s en ambulancevoorzieningen. In 2008 hadden huisartsenposten in totaal 4,3 miljoen patientcontacten, SEH’s behandelden tussen de 1,9 miljoen en 2,2 miljoen patienten, in 2009 waren er bijna 694.000 spoedeisende inzetten ambulancezorg en 6.000 inzetten van een Mobiel Medisch Team (MMT).

Van de patienten die contact hebben met een aanbieder van acute zorg, heeft 16,9% in de week van dat contact, twee maal of vaker contact. De combinatie die het vaakst voorkomt, is een consult op de huisartsenpost en een behandeling op de SEH. Van de gezondheidsproblemen waarvoor mensen contact opnemen met de huisartsenpost, wordt 2-8% als levensbedreigend of spoedeisend beoordeeld door de medewerker van de huisartsenpost (huisarts of assistente).

Het merendeel van de problemen is niet dringend. Van de patienten op de SEH wordt het gezondheidsprobleem in 11% van de gevallen als levensbedreigend of spoedeisend beoordeeld. Ook hier is het merendeel van de problemen niet dringend. Al deze informatie staat sinds kort in Nationaal Kompas van het RIVM en is mede gebaseerd op de meetweken die het Julius Centrum hield in de periode 2004 tot en met 2009. U vindt het artikel alsvolgt: Gijsen R (RIVM), Kommer GJ (RIVM), Bos N (Julius Centrum), Stel H van (Julius Centrum). Acute zorg samengevat. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, www.nationaalkompas.nl

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen