NPCF: borg het belang van patiënten/verzekerden bij fusies in de zorg

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
Op woensdag 16 februari organiseerde de vaste kamercommissie van VWS een rondetafelgesprek over fusies in de zorgsector. Aanleiding is de beleidsvoorbereiding van het Ministerie van VWS ten aanzien van fusies tussen zorgverzekeraars en andere zorgorganisaties, en de gevolgen daarvan voor de keuzevrijheid van clienten en patienten.

NPCF-directeur Wilna Wind heeft hieraan actief een bijdrage geleverd en bracht drie punten in om erop te wijzen dat volgens de NPCF het belang van patienten en verzekerden in fusieprocessen goed geborgd moet worden.

1) Borg de belangen van patienten bij fusies tussen zorgaanbieders Schaalvergroting in het zorgaanbod kan voordelen hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van professionaliteit, samenhang en efficiency. Tegelijkertijd zijn we ons bewust van de risico’s. Die liggen onder andere op het gebied van minder keuze, minder diversiteit en het verlies van de menselijke maat.

Fusievoornemens moeten goed getoetst worden door NZa en NMA. Zij hebben een belangrijke rol in het bewaken van de belangen van patienten en verzekerden. De belangen kunnen per zorgvorm van elkaar verschillen. Eisen die patienten stellen aan bereikbaarheid en kwaliteit zijn in de care van een andere orde dan in de cure. De NPCF is voorstander van het borgen van effectieve invloed door clientenraden d.m.v. verzwaard adviesrecht of eventueel een instemmingsrecht.

2) Pas op de plaats bij fusies tussen zorgverzekeraars Bij zorgverzekeraars is de trend naar concentratie aanzienlijk. De NPCF vindt dat er een pas op de plaats gemaakt moet worden. Absolute dominantie moet vermeden worden.

Daarnaast moet een aantal zaken verkend worden: 1) welke eisen we in ons zorgsysteem stellen aan reele keuzeruimte en 2) welke verscheidenheid nodig is voor noodzakelijke vernieuwingen in zorginkoop. Kortom: wat hebben we nodig voor een goede werking van het systeem zoals bedoeld in de Zvw? Deze vragen moeten eerst beantwoord worden. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de NMa en NZa.

Sommige verzekeraars geven aan dat fusies noodzakelijk zijn om te voorkomen dat (kleine) zorgverzekeraars failliet gaan. Die kans wordt reeel geacht in het kader van de afbouw van de ex-post risicoverevening. De NPCF is van mening dat er in dat geval gekozen moet worden voor verbetering van de ex-ante verevening i.p.v. verdere concentratie toe te staan.

3) Verbod op verticale integratie zorgaanbieder en -verzekeraar

Daarbij moet wel ruimte zijn voor innovaties en het oplossen van problemen. We denken aan experimenteerruimte waarin verzekeraars en zorgverleners gezamenlijk nieuwe initiatieven ontwikkelen die anders niet van de grond komen, bijvoorbeeld zorgnetwerken rondom chronische patienten.

De minister van VWS is voornemens om fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders wettelijk te verbieden. De NPCF ondersteunt dit voornemen. De inkooprol moet los staan van de directe zorgverlening. Financiele belangen bij een zorgaanbieder staan een kritische inkooprol in de weg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen