Angst sluiting speciale scholen

Array

De klappen als gevolg van bezuinigingen op passend onderwijs vallen vooral bij de scholen voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen en of psychiatrische problemen, zoals autistische stoornissen, en ADHD. Dat constateert voorzitter Dorien van Raaij van oudervereniging Balans in Twente. „Ik ben er bang voor dat de scholen moeten sluiten en de leerlingen terug moeten naar de moederschool in Almelo als de plannen doorgaan. En dat is zeer ernstig. Deze leerlingen vragen veel extra begeleiding. Het is uitgesloten dat ze worden opgevangen op een gewone basisschool.” De directie van Het Mozaïek was niet bereikbaar voor commentaar.

Het Mozaïek is nu gevestigd op zes schoollocaties in Almelo, Hengelo en in Enschede. Balans zet zich in voor kinderen en ouders die, vanwege hun ontwikkelingsstoornissen buiten de boot dreigen te vallen. Voorzitter Van Raaij vindt het plan van de onderwijsminister ‘een plan zonder visie’. „Maar duidelijk is wel dat er wat moet gebeuren. Ook naar ons gevoel gaat er nu wel erg veel geld naar de ambulante begeleiding van leerlingen met een rugzakje. Doel is om deze leerlingen op deze manier binnen het gewone basisonderwijs te houden.

Het komt voor dat een leerkracht te maken heeft met wel zeven verschillende ambulant begeleiders voor zeven verschillende leerlingen in de klas. Die begeleiders geven haar aanwijzingen hoe hij of zij moet omgaan met deze leerlingen. Dat is geen doen voor de leerkracht. Dat moet echt anders.”

Er is meer. De bezuinigingen hebben ook consequenties voor de onderwijsgevenden. Herman Nijhuis van Attendiz, dat speciaal onderwijs verzorgt in de regio voor 25 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs verwacht dat van de 110 ambulant begeleiders er ongeveer de helft op straat komt te staan. Ook elders in de regio wordt een kaalslag onder de ambulante hulpverlening voorspeld.
Bron: De Twentsche Courant Tubantia

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen